Składniki:
• 100g kaszy gryczanej palonej Halina
• 2 jajka
• 80g cukru
• 1 duże jabłko
• 120ml mleka migdałowego lub zwykłego
• 100g mąki gryczanej
• 1 łyżeczka cynamonu
• drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
• cukier puder
Wykonanie:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!