POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [28.07.2019, 12:28:20] • Polska

Smakowity pomysł na grilla: aromatyczna karkówka z warzywami, masłem ziołowym i sałatką colesław

Smakowity pomysł na grilla: aromatyczna karkówka z warzywami, masłem ziołowym i sałatką colesław

fot. Organizator

Któż z nas, wyczuwając aromat dymu i pieczonego mięsa nie nabiera ochoty na skosztowanie grillowanych specjałów? Wśród serwowanych potraw, zazwyczaj odnaleźć możemy kiełbasę, pierś z kurczaka, kaszankę oraz pieczone warzywa. Prawdziwą królową grillowego stołu jest jednak karkówka, bez której niektórzy nie mogą wyobrazić sobie grillowej imprezy. Serwowana z warzywami, masłem ziołowym i sałatką colesław, może stać się prawdziwą gratką dla niejednego konesera pieczonych potraw. Sprawdź nasz przepis!

Jak się okazuje przyrządzenie pysznej, wyrazistej w smaku karkówki wcale nie musi być skomplikowane, wystarczy że zaopatrzymy się w odpowiednie produkty. To duże ułatwienie, zwłaszcza że na pomysł wspólnego grillowania z przyjaciółmi często wpadamy dość spontanicznie. Jeśli zatem brak czasu uniemożliwia nam wcześniejsze przygotowanie potraw do grillowania – warto w sięgnąć po zdecydowanie szybsze rozwiązania. Sprawdzą się gotowe, zamarynowane mięsa, które wystarczy wrzucić na ruszt, np. Kubełek Pyszności z linii Super Grill marki ZM Pekpol. – W opakowaniu znajdują się trzy rodzaje wyśmienicie przyprawionych i zamarynowanych mięs – karkówka, boczek i żeberka. Można od razu upiec je na grillu, by za chwilę cieszyć się doskonałym smakiem mięsnych przysmaków – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Aby podkreślić walory smakowe mięs, warto zadbać o staranny dobór pozostałych składników posiłku. Smakowitą propozycją będzie karkówka z grillowanymi warzywami, masłem ziołowym podawana z sałatką colesław.
Karkówka grillowana z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym, podawana z sałatką coleslaw
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 min. + czas grillowania
Poziom trudności: średnie

Składniki:
• 1 opakowanie karkówki z Kubełka Pyszności ZM Pekpol
• 1 czerwona papryka
• 1 cukinia
• 1 czerwona cebula
• 8 zielonych szparagów
• 4 średnie ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• 2 łyżeczki świeżego tymianku (same listki)
• 2 łyżeczki świeżego rozmarynu


• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• Pół kostki masła
• 1/4 Białej kapusty
• 1 marchewka
• 1 mała cebula
• garść szpinaku
• 200 ml jogurtu typu greckiego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka miodu
• 4 łyżki oliwy
• Sól i pieprz

Jak przygotować:
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę obieramy i razem z cukinią kroimy na 1 cm plastry. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów i delikatnie obieramy ze skórki. Czosnek i zioła siekamy. Połowę ziół i połowę czosnku mieszamy z oliwą. Wszystkie warzywa, poza ziemniakami, umieszczamy w misce i dodajemy oliwę z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Miękkie masło mieszamy z pozostałym czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą, pieprzem i schładzany w lodówce co najmniej 30 minut.
Kapustę siekamy w drobne piórka, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę siekamy w drobną kostkę, szpinak jak nam wygodnie. Z jogurtu, cytryny i miodu przygotowujemy dresing. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy warzywa, dressing i natkę pietruszki.
Karkówkę i wszystkie warzywa układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 20 minut. Podajemy z masłem ziołowym i sałatką coleslaw.
Smacznego!

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■