Składniki:
• 1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta
• 2 małe buraki
• Garść jarmużu
• Garść szpinaku
• 50g sera feta
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka orzechów włoskich
• 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju
• 1 łyżeczka musztardy francuskiej
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżeczki octu jabłkowego
Wykonanie:
1. Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
3. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi
Smacznego!