Grillując, dbajmy o swoje zdrowie
Tradycja grillowania w Polsce sięga lat 80. XX w. Szybko
wyparła pieczenie kiełbasek nad ogniskiem na działkach czy
w ogródkach, ludzie zaczęli grillować – nie tylko kiełbasę, ale
też kaszankę, karkówkę czy szaszłyki z kurczaka i warzyw.
Od początku w naszej świadomości utrwalał się stereotyp
grillowania z wykorzystaniem węgla, głównie ze względu na
łatwość jego pozyskania. W tamtym czasie jednak większość
ludzi nie znała pojęcia smogu, a nawet jeśli – to dostępne
technologie oraz niewydajny przemysł nie pozwalały na
podjęcie tego tematu. Na szczęście sytuacja się zmieniła,
a świadomość społeczeństwa i jego odpowiedzialność za
otaczający nas świat znacząco wzrosły. Coraz częściej, w trosce
o zdrowie swoje i najbliższych, zastępujemy grille węglowe
nowoczesnymi i przyjaznymi środowisku grillami gazowymi.
Badania naukowe jasno pokazują, że stary zwyczaj grillowania
z wykorzystaniem węgla drzewnego powinniśmy odłożyć do
lamusa.
Twarde dane nie kłamią
Badanie przeprowadzone przez ekspertów z Politechniki
Warszawskiej wskazują, że w starciu z tradycyjnymi
urządzeniami grille gazowe nie mają sobie równych. Polegało
ono na porównaniu trzech rodzajów grilli ogrodowych:
opalanych węglem drzewnym, brykietem z węgla drzewnego
oraz gazowych, zasilanych czystym propanem. Badanie
wykazało, że tylko w przypadku grilla gazowego stężenie
16 rodzajów substancji mających właściwości toksyczne
i rakotwórcze było utrzymane poniżej niebezpiecznej granicy.
Najwięcej zastrzeżeń naukowcy mieli do grilla, w którym
paliwem był brykiet z węgla drzewnego. Podczas smażenia na
tym paliwie różnice na jego niekorzyść były jeszcze większe.
W badanym strumieniu gazów wykryto 13 z 16 szkodliwych
substancji, w tym wysoce rakotwórczych. Grille gazowe są
bezsprzecznie najlepszym wyborem zarówno z punktu widzenia
zdrowia, jak i środowiska naturalnego, o które powinniśmy
dbać nie tylko dla siebie, ale także dla naszych dzieci i wnuków.
Fenomen grillowania – róbmy to dalej
Badania W ostatnich latach popularność grillowania w Polsce
stale rośnie. Wybór tego sposobu spędzania wolnego czasu
na tyle zainteresował socjologów, że podjęli się zbadania
tego zjawiska. Portal Zdrowie na Widelcu1
wskazuje, że „dla
zdecydowanej większości grillujących (75%) największym
atutem takiego sposobu spędzania wolnego czasu jest możliwość
spotkania się z rodziną, sąsiadami i znajomymi. Ważny dla nas
jest również aspekt przebywania na powietrzu. Co zaskakujące,
wszystkie badania potwierdzają, że kwestia kulinarna jest
praktycznie na ostatnim miejscu wśród wymienianych zalet.
Z innych ciekawych danych możemy dowiedzieć się także, że
najpopularniejszym dniem na urządzanie grilla jest sobota,
a grillowym smakołykiem, który lubimy najbardziej, jest
klasyczna kiełbaska”.
Nasza nowa przyjaźń – grill gazowy!
Grillowanie jest tym, na co czekamy w słoneczną pogodę.
Nie rezygnujmy z niego, ale wybierzmy grill przyjazny
naszemu zdrowiu i środowisku, do tego prosty i wygodny
w obsłudze. Jeżeli zależy Wam na oszczędności czasu, na smaku
potraw i bezawaryjnej pracy – grill gazowy będzie idealnym
rozwiązaniem.
• Prostota obsługi i łatwe rozpalanie – wystarczy odkręcić
zawór i włączyć zapalarkę.
• Szybkie nagrzewanie – grill gazowy osiąga właściwą
temperaturę po kilku minutach.
• Wygodna regulacja temperatury – przydatna w smażeniu
potraw, których obróbka cieplna trwa krótko, a które
wymagają wysokiej temperatury, jak steki czy nawet pizza!
• Proste utrzymywanie czystości (brak sadzy i popiołu) oraz
szybkie wyłączanie grilla bez konieczności czekania na
jego wygaszenie.
• Ekonomiczność – koszt zakupu grilla gazowego jest wyższy,
ale szybciej się zwraca.
• Estetyka – grille gazowe są wykonane z wysokiej
jakości materiałów, z większą dbałością o detale i ich
funkcjonalność.
Miłośnicy grilli gazowych często przyznają, że wcześniej nie
zdawali sobie sprawy z ich istnienia. W marketach kupowali
proste grille węglowe, które po paru rodzinnych spotkaniach
nie nadawały się do dalszego użytkowania. Dla wielu
użytkowników decyzja o zakupie grilla gazowego wynika z jego
bezpieczeństwa oraz bezawaryjności.