POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [18.07.2019, 15:45:20] • Polska

Sezon grillowy trwa w najlepsze!

Sezon grillowy trwa w najlepsze!

fot. Organizator

Kto z nas nie lubi w słoneczne dni spotkać się ze znajomymi przy grillu i przyjemnie spędzić czas? Polacy uwielbiają grillować; jest to nie tylko świetny pomysł na spotkania w rodzinnym gronie, ale także – w przypadku wielu z nas – prawdziwa pasja kulinarna. Jednak mało kto wie, że popularne węglowe grille ogrodowe emitują szkodliwe dla zdrowia substancje. W kolejnej odsłonie cyklu Akademia Czystego Powietrza pokażemy Wam, jak grillować smacznie i zdrowo – a przede wszystkim odpowiedzialnie!

Grillując, dbajmy o swoje zdrowie
Tradycja grillowania w Polsce sięga lat 80. XX w. Szybko
wyparła pieczenie kiełbasek nad ogniskiem na działkach czy
w ogródkach, ludzie zaczęli grillować – nie tylko kiełbasę, ale
też kaszankę, karkówkę czy szaszłyki z kurczaka i warzyw.
Od początku w naszej świadomości utrwalał się stereotyp
grillowania z wykorzystaniem węgla, głównie ze względu na
łatwość jego pozyskania. W tamtym czasie jednak większość
ludzi nie znała pojęcia smogu, a nawet jeśli – to dostępne
technologie oraz niewydajny przemysł nie pozwalały na
podjęcie tego tematu. Na szczęście sytuacja się zmieniła,
a świadomość społeczeństwa i jego odpowiedzialność za
otaczający nas świat znacząco wzrosły. Coraz częściej, w trosce
o zdrowie swoje i najbliższych, zastępujemy grille węglowe
nowoczesnymi i przyjaznymi środowisku grillami gazowymi.
Badania naukowe jasno pokazują, że stary zwyczaj grillowania
z wykorzystaniem węgla drzewnego powinniśmy odłożyć do
lamusa.
Twarde dane nie kłamią
Badanie przeprowadzone przez ekspertów z Politechniki
Warszawskiej wskazują, że w starciu z tradycyjnymi
urządzeniami grille gazowe nie mają sobie równych. Polegało
ono na porównaniu trzech rodzajów grilli ogrodowych:
opalanych węglem drzewnym, brykietem z węgla drzewnego
oraz gazowych, zasilanych czystym propanem. Badanie
wykazało, że tylko w przypadku grilla gazowego stężenie
16 rodzajów substancji mających właściwości toksyczne
i rakotwórcze było utrzymane poniżej niebezpiecznej granicy.
Najwięcej zastrzeżeń naukowcy mieli do grilla, w którym
paliwem był brykiet z węgla drzewnego. Podczas smażenia na
tym paliwie różnice na jego niekorzyść były jeszcze większe.
W badanym strumieniu gazów wykryto 13 z 16 szkodliwych
substancji, w tym wysoce rakotwórczych. Grille gazowe są
bezsprzecznie najlepszym wyborem zarówno z punktu widzenia
zdrowia, jak i środowiska naturalnego, o które powinniśmy
dbać nie tylko dla siebie, ale także dla naszych dzieci i wnuków.
Fenomen grillowania – róbmy to dalej
Badania W ostatnich latach popularność grillowania w Polsce
stale rośnie. Wybór tego sposobu spędzania wolnego czasu
na tyle zainteresował socjologów, że podjęli się zbadania
tego zjawiska. Portal Zdrowie na Widelcu1
wskazuje, że „dla
zdecydowanej większości grillujących (75%) największym
atutem takiego sposobu spędzania wolnego czasu jest możliwość
spotkania się z rodziną, sąsiadami i znajomymi. Ważny dla nas
jest również aspekt przebywania na powietrzu. Co zaskakujące,
wszystkie badania potwierdzają, że kwestia kulinarna jest
praktycznie na ostatnim miejscu wśród wymienianych zalet.
Z innych ciekawych danych możemy dowiedzieć się także, że
najpopularniejszym dniem na urządzanie grilla jest sobota,
a grillowym smakołykiem, który lubimy najbardziej, jest
klasyczna kiełbaska”.

Nasza nowa przyjaźń – grill gazowy!
Grillowanie jest tym, na co czekamy w słoneczną pogodę.
Nie rezygnujmy z niego, ale wybierzmy grill przyjazny
naszemu zdrowiu i środowisku, do tego prosty i wygodny
w obsłudze. Jeżeli zależy Wam na oszczędności czasu, na smaku
potraw i bezawaryjnej pracy – grill gazowy będzie idealnym
rozwiązaniem.
• Prostota obsługi i łatwe rozpalanie – wystarczy odkręcić
zawór i włączyć zapalarkę.
• Szybkie nagrzewanie – grill gazowy osiąga właściwą
temperaturę po kilku minutach.
• Wygodna regulacja temperatury – przydatna w smażeniu
potraw, których obróbka cieplna trwa krótko, a które
wymagają wysokiej temperatury, jak steki czy nawet pizza!
• Proste utrzymywanie czystości (brak sadzy i popiołu) oraz
szybkie wyłączanie grilla bez konieczności czekania na
jego wygaszenie.
• Ekonomiczność – koszt zakupu grilla gazowego jest wyższy,
ale szybciej się zwraca.
• Estetyka – grille gazowe są wykonane z wysokiej
jakości materiałów, z większą dbałością o detale i ich
funkcjonalność.
Miłośnicy grilli gazowych często przyznają, że wcześniej nie
zdawali sobie sprawy z ich istnienia. W marketach kupowali
proste grille węglowe, które po paru rodzinnych spotkaniach
nie nadawały się do dalszego użytkowania. Dla wielu
użytkowników decyzja o zakupie grilla gazowego wynika z jego
bezpieczeństwa oraz bezawaryjności.

Akademia Czystego Powietrza GASPOLU


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■