POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [12.06.2019, 08:47:00] • Polska

Comfort food, czyli powrót do smaków sentymentalnych

Comfort food, czyli powrót do smaków sentymentalnych

fot. Organizator

Przyjemność płynąca z jedzenia jest oczywista. Niektóre smaki jednak bardziej niż inne, poprzez przywoływanie wspomnień z domu rodzinnego, wyzwalają wewnętrzny spokój i stan zadowolenia. Wrażenia o wiele głębsze, niż doświadczenia czysto zmysłowe. Te pozornie nieuchwytne odczucia zostały po raz pierwszy nazwane już w połowie ubiegłego wielu. „Comfort food” to nic innego, jak ulubione smaki dzieciństwa oraz proste potrawy, które pozwalają na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie poprawiają nastrój.

Ciepłe ciasto drożdżowe, niedzielny rosół, domowe tosty z żółtym serem, kanapki z pasztetem, pomidorówka, młode ziemniaki z koperkiem – co powoduje, że każde z tych dań należy do kanonu najbardziej uwielbianych smaków? Z pewnością nie finezja przygotowania, ani wyrafinowane składniki.

Czym jest comfort food?
Magia tkwiąca w comfort food polega na tym, że bardzo szybko pomaga ono załagodzić negatywne emocje i zwalczyć stres. Jak to możliwe? Dzieje się tak, ponieważ określone smaki i potrawy budzą w nas błogie uczucia bezpieczeństwa i radości, zapamiętane z czasów dzieciństwa. Fenomen ten został opisany już w latach 60. na łamach jednego z dzienników na Florydzie, jednak dopiero w ostatnich latach „komfortowe” jedzenie awansowało do rangi wiodącego trendu. Błędną konotacją, idącą za terminem „comfort food” jest kaloryczność, wysoka zawartość tłuszczu, cukru lub soli. To prawda, że produkty niezdrowe, często kojarzą się z formą nagrody, ponieważ sięgamy po nie okazjonalnie. Dlatego czasem comfort food to nic innego jak słodki batonik, czy porcja lodów. Jednak nie znaczy to wcale, że takie wzorcowe smaki zapamiętaliśmy z dzieciństwa. Wręcz przeciwnie – wszelkie nowości, które widzimy na półkach ze słodkościami, zazwyczaj nie mają wartości sentymentalnej, ponieważ prawdziwe wspomnienia zbudowane są na tym, co stanowiło element naszego menu kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt lat temu. Dlatego znacznie częściej określenie „comfort food” odnosi się do ciepłego, pożywnego, domowego posiłku.

Komfort po polsku
Poszukując w polskiej kuchni dań, które z miejsca poprawią nam nastrój, wystarczy zwrócić się ku najpyszniejszym wspomnieniom z dzieciństwa. Bardzo często wśród rodzimego comfort food znajdują się tradycyjne zupy – rosół, pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, żurek. Tuż obok nich plasują się treściwe, polskie obiady – schabowy, gulasz, golonka, pierogi, placki ziemniaczane. Ważną cechą comfort food jest także łatwość przygotowania. Niestety polska kuchnia, choć słynie z prostych składników i tradycyjnych receptur, obfituje również w potrawy, których przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu. – Obecnie na rynku znajdziemy bogatą ofertę dań, które gotowe są do podania praktycznie od razu, a na dodatek cechują się wyśmienitym, polskim smakiem. Jeśli najdzie nas ochota na domowy obiad, nie musimy z miejsca konstruować długiej listy zakupów i spędzać kilku następnych godzin w kuchni. Wystarczy jeden produkt i kilka minut. Polscy producenci dokładają starań, by zupy, dania i inne produkty gotowe, stworzone na bazie tych samych składników i przygotowane metodami bardzo zbliżonymi do tych domowych, znalazły się na sklepowych półkach, gwarantując smaczny i bardzo komfortowy w przygotowaniu posiłek, dzięki tylko jednej czynności – podgrzaniu – mówi Anna Jackowicz, ekspert firmy Profi.
Jeśli jednak chcielibyśmy powrócić do smaków dzieciństwa niekoniecznie w czasie obiadu, ale i o dowolniej porze dnia, wystarczy kromkę chleba posmarować pasztetem lub smalcem i podać ją ze świeżym pomidorem lub ogórkiem małosolnym. Prawdziwy komfort od ręki, w i to w najprostszym oraz najpyszniejszym wydaniu.

Więcej o zupach, daniach i produktach, stworzonych na bazie tradycyjnych polskich receptur, na www.profi.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■