POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [09.06.2019, 10:34:52] • Polska

Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

fot. Organizator

Znudziła Ci się już tradycyjna kiełbasa na grillu? Znakomitą przekąską będzie kiszka ziemniaczana – bardzo popularna na Kurpiowszczyźnie. Wypróbuj wyśmienity przepis na roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku, a grill na pewno nie będzie nudny!

Kiszka ziemniaczana jest popularna zwłaszcza na Podlasiu i Kurpiach. Przysmak ten wywodzi się z kuchni białoruskiej. Głównym składnikiem kiszki są starte ziemniaki, przyrumieniona cebulka, boczek lub słonina – całość jest zapieczona w wieprzowym jelicie. – Kiszka ziemniaczana wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron. Dobrze też nakłuć ją widelcem, aby jelito nie popękało. Możemy podać ją w tradycyjnej formie, czyli z przypieczoną na złoto cebulką lub jako składnik bardziej wymyślnego dania. Ciekawą propozycją będą roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.
Roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + grillowanie
Trudność: łatwe

Składniki:
• 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej ZM Pekpol
• 1 nieduża główka kapusty włoskiej
• 8 szerokich lub 16 węższych plasterków wędzonego boczku
• małe opakowanie śmietany 18%
• mały pęczek szczypiorku
• olej
• sól i pieprz

Jak przygotować:
Kiszkę ziemniaczaną wyciągamy z osłonki, z kapusty wycinamy głąb i ściągamy liście, blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek.

Kiszkę owijamy dwoma liśćmi kapusty a następnie zawijamy plastrem lub dwoma boczku. Zabezpieczamy wykałaczkami, aby boczek się nie rozplątał i grillujemy przez 15-20 minut często przewracając tak, aby boczek i kapusta się nie spaliły.

Podajemy ze śmietaną.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■