Składniki:
- Quinoa biała 2x80 g (np. marki Britta)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 dojrzały pomidor
- 1 mała papryczka chili
- mały pęczek kolendry lub pietruszki
- opakowanie rukoli lub innej, dowolnej sałaty
- ser feta (lub tofu w wersji wegańskiej)
- garść orzechów ziemnych
- 8 małych tortilli na taco lub 4 duże na tortille
- oliwa
- sól i pieprz
Wykonanie
1. Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przed ugotowaniem quinoę należy przepłukać)
2. Orzechy prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zabrazowią i delikatnie siekamy.
3. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, szczypiorek na dowolne mniejsze kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno kolendrę i chili. Limonkę kroimy na 4 części.
4. Z pomidorów, połowy czosnku i chili (opcjonalnie i dowolna ilość) przygotowujemy salsę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyciskamy sok z jednej ćwiartki limonki.
5. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki.
6. Z awokado i pozostałego czosnku przygotowujemy guacamole - miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem rozgniatamy aż powstanie w miarę jednolita masa.
7. Ugotowaną quinoe przekładamy na patelnię. Doprawiamy papryką, kuminem, 1 łyżeczką soli, czarnym pieprzem oraz sokiem z ćwiartki limonki. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.
8. Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli.
9. Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz orzechy, paprykę, cebulę, szczypiorek, ser, orzechy, na końcu całość skrapiamy sokiem z limonki.
10. Tortille zawijamy razem ze składnikami. Najlepiej podawać ciepłe.
Smacznego!