POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [17.04.2019, 08:35:45] • Polska

Poczuj smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną

Poczuj smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną

fot. Organizator

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, żeby oderwać się od codziennych zajęć i spędzić więcej czasu z bliskimi. Jak wiadomo, podczas rodzinnych spotkań, oprócz ciepłej atmosfery, królują pyszne potrawy. Dlatego wielkanocne stoły są zawsze w pełni zastawione. Drugiego dnia świąt w większości domów pojawia się na nich rosół. Często w nowoczesnej formie, ale obowiązkowo z makaronem jajecznym – z Lubellą Jajeczną 5 jaj.

Święta kojarzą się nam z ciepłem rodzinnego domu i wszechobecnymi smakami i zapachami. Pierwszego dnia na wielkanocnych stołach pojawia się żurek, kiełbasa, chrzan i jajka. Drugi dzień świąt jest często bardziej kameralny i domowy. Najczęściej towarzyszy mu rosół. Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy. Do każdego rosołu idealnie nadaje się Lubella Jajeczna 5 jaj, która smakuje i wygląda jak domowy makaron. Dobrze sprawdzi się zarówno w nowoczesnych wersjach, jak i w klasycznych, przygotowywanych według rodzinnych przepisów.
Sekret tkwi w dodaniu do makaronu 5 jaj oraz trzykrotnym wałkowaniu ciasta. Wszystko to sprawia, że Lubella Jajeczna 5 Jaj jest niezwykle delikatna. Przekonali się o tym konsumenci, którzy mieli okazję spróbować makaronu jajecznego od Lubelli.
79% z nich uważa, że makaron jajeczny od Lubelli jest delikatny jak domowy,
78% przyznało, że wygląda jak domowy,
a 73% stwierdziło, że smakuje jak domowy.
Ponadto 86% uważa, że makaron jajeczny od Lubelli pasuje do rosołu*.
Warto w te święta sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, aby móc skupić się na bliskich i celebrować wspólnie spędzany czas. Z Lubellą świąteczny rosół nie może się nie udać! Poczujcie w te święta smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną.

PRZEPISY WIELKANOCNE:

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Rosół:
2 kg kurczaka,
około 300 g antrykotu wołowego,
około 4 litry wody,
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 por,
1 opalona cebula,
½ selera,
5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
3 listki laurowe,
sól do smaku.

Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny.
Ewentualnie przecedzić.
Podawać z ugotowanym makaronem jajecznym Lubella Jajeczna 5 jaj nitki oraz warzywnymi pulpecikami.

Pulpeciki warzywne:
200 g włoszczyzny,
1 mała kajzerka,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka mąki pszennej,
sól, pieprz do smaku.

Włoszczyznę rozgnieść widelcem.
Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw.
Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić.
Z masy- dobrze dociskając- formować małe pulpeciki.
Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.

Rosół staropolski z pieczonej kaczki

cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce,
1 opalona cebula,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 por,
1/2 części selera,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
sól i pieprz do smaku.

Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa.
Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny.
Gotowy bulion można przecedzić.
Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj nitki.

Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Rosół:
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 seler,
kawałek pora,
cebula opalona nad ogniem,
gałązka natki pietruszki,
filet z kury
6 ziaren ziela angielskiego,
7 ziaren czarnego pieprzu,
liść laurowy,
spora szczypta soli,
ok. 4-5 litrów zimnej wody.
Karmelizowane rzodkiewki:
pęczek rzodkiewek,
łyżka masła klarowanego,
łyżka płynnego miodu,
sól i pieprz,
kilka listków mięty,
makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,
natka pietruszki.

Umyte mięso zalać zimną wodą.
Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny.
Dodać warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotować około godzinę.
Dodać natkę pietruszki i gotować kolejną godzinę.
Umyte rzodkiewki podsmażyć chwilę na klarowanym maśle.
Dodać miód, miętę, posolić, dodać pieprz i karmelizować.
Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą.
Do miseczek nalać porcję zupy.
Podawać z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami.

Rosół staropolski z borowikami

Rosół:
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 seler,
kawałek pora,
cebula opalona nad ogniem,
liść kapusty włoskiej,
gałązka natki pietruszki,
gałązka natki selera,
gałązka lubczyku,
porcja rosołowa,
filet z kury,
kawałek wołowiny,
5-6 suszonych borowików,
5 ziaren czarnego pieprzu,
5 ziaren czerwonego pieprzu,
liść laurowy,
spora szczypta soli,
ok. 4-5 litrów zimnej wody,
makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,
natka pietruszki.

Umyte mięso zalać zimną wodą.
Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny.
Dodać warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotować około 2 godziny.
Dodać natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotować kolejne 2 godziny.
Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą.
Do miseczek nalać porcję zupy.
Podawać z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami.
Posypać natką pietruszki.

Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■