Wielkanoc to najważniejsze Święto w tradycji chrześcijańskiej. Po wielu dniach postu, w ramach świętowania nareszcie ucztujemy wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Na nasze stoły przybrane w wiosenne dekoracje powracają jaja – zdobione różnorodnymi technikami. Jednak najbardziej czekamy na inne niepowtarzalne smaki Wielkanocy. Chcemy nareszcie cieszyć się smakiem tradycyjnych wędlin. Wędzone szynki, parzone kiełbasy i pieczone pasztety to one sprawiają, że Wielkanoc to nie tylko duchowość, ale i radość ze wspólnych tradycyjnych posiłków.
Tradycyjnie do żurku wielkanocnego
Pisanki, kraszanki, jaja faszerowane szynką i obowiązkowo w żurku przekrojone na malownicze dwie połówki. Nie może też zabraknąć wędzonych szynek, kiełbas i pasztetów – taką obfitością wita nas stół wielkanocny. Świąteczne śniadanie to również Kiełbasa Biała Parzona, ta marki Hańderek zaskoczy wyrazistą nutą majeranku i doskonałym mięsem wieprzowym. Najprawdopodobniej stanie sią ona najważniejszym dodatkiem do żurku. Wielu z nas lubi ją również z dodatkiem buraczków tzw. ćwikły. Podanie jej z sosem chrzanowym to wypełnienie wielkanocnej tradycji, która wyraźnie wskazuje, że zjedzenie w Niedzielę Wielkanocną chrzanu skutkuje natychmiastowym odpędzeniem złych mocy. Choć biała kiełbasa tradycyjnie gości na naszych stołach, to można ją przygotować nieco inaczej - nowocześnie. Jednym z bardziej oryginalnych przepisów jest przygotowanie jej w piekarniku z dodatkiem cebuli i warzyw. Ciekawą propozycją jest również usmażenie jej w głębokim tłuszczu w cieście naleśnikowym. Znakomity smak polskiego mięsa podkreślony naturalnymi przyprawami to przepis na udane świętowanie.