POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [10.03.2019, 17:40:15] • Polska

Nie marnuję – kombinuję! 5 zasad, dzięki którym zmniejszymy marnotrawstwo jedzenia

Nie marnuję – kombinuję!  5 zasad, dzięki którym zmniejszymy marnotrawstwo jedzenia

fot. Organizator

Sposób organizowania zakupów spożywczych zmienił się odkąd nasi rodzice czy dziadkowie musieli robić żywnościowe zapasy. Obecnie kupować jedzenie możemy właściwie przez 24h/dobę, w dodatku mając do wyboru bardzo szeroką ofertę produktów. Wydawałoby się, że to idealne warunki do robienia przemyślanych zakupów, tak byśmy niczego nie musieli wyrzucać. Tymczasem ok. 30% wyprodukowanej na świecie żywności marnuje się . W przypadku statystycznego Polaka jest to ponad 200 kg rocznie.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że wyrzucanie żywności oznacza nie tylko wyrzucone do kosza pieniądze. To także większa produkcja śmieci i zanieczyszczenie środowiska oraz zmarnowane zasoby naturalne, jakie wykorzystano do produkcji niepotrzebnych artykułów spożywczych. Dlatego warto wdrożyć w życie kilka prostych zasad i zacząć racjonalnie gospodarować żywnością, by ograniczyć globalne marnotrawstwo.

Róbmy przemyślane zakupy
Najczęściej, bo aż w 34% przypadków, marnujemy produkty spożywcze ponieważ minęła ich data przydatności do spożycia. Oznacza to, że w naszych lodówkach znajduje się zbyt dużo jedzenia. Dlatego podstawową zasadą jest niekupowanie na zapas. Idąc do sklepu przygotujmy listę lub skorzystajmy z aplikacji, która podaje liczbę składników niezbędnych do przygotowania planowanego dania. Nie wchodźmy też do sklepu głodni, bo wtedy jest większa szansa, że kierowani impulsem kupimy za dużo. Pamiętajmy – sklepów wokół jest dużo, a wybór dostępnych produktów szeroki, zatem nawet jeśli czegoś zapomnimy, to na pewno zdążymy dany artykuł dokupić.

Wdrażajmy zasady FIFO i FEFO
Robiąc zakupy sprawdzajmy świeżość produktów i daty ich przydatności do spożycia. Z kolei już w domu zastosujmy 2 proste zasady: FIFO (ang. first in first out), czyli co pierwsze kupione, to pierwsze zjedzone) oraz FEFO (and. first expired first out), co oznacza, że najpierw zjadamy produkty, których data przydatności do spożycia mija najwcześniej. Dzięki temu nie będziemy musieli pozbywać się przeterminowanych lub nieświeżych artykułów.

Przechowujmy odpowiednio
Jeśli nie chcemy wyrzucać jedzenia przechowujmy je w prawidłowy sposób, najlepiej stosując zalecenia zawarte na opakowaniu. Wybierajmy takie, które mają specjalne zamknięcia i można je np. ponownie zakleić. Ważne też, jak ustawiamy produkty w lodówce: na dole powinno być mięso i ryby, na górze np. dżem, jogurt czy kefir, a w środkowej części to, co psuje się szybko, np. sery i wędliny. Owoce i warzywa wkładajmy do szuflad, a na drzwiach lodówki postawmy produkty w butelkach czy kartonach np. mleko, soki, ketchup. Starajmy się też – zgodnie z zasadą FEFO, artykuły z najkrótszym terminem przydatności ustawić z przodu, by zjeść je jako pierwsze. Z kolei nadmiar pożywienia najlepiej zamrozić. W zamrażalniku można przechować niemal wszystko – nawet zupę, sosy czy pieczywo, którego wyrzucamy nawet połowę !

Włączmy kreatywność
Skończmy z nudą w kuchni! Przed wyjściem do sklepu rozejrzyjmy się dokładnie – sprawdźmy co mamy w szafkach i w lodówce. Zapewne jest tam kilka produktów, o których zapomnieliśmy albo resztki pyszności, których przygotowaliśmy za dużo. Wykorzystajmy je – połączmy zaskakujące składniki w sałatce, stosujmy zamienniki, np. makaron zamiast ryżu. Angażujmy we wspólne gotowanie całą rodzinę – także dzieci, których pomysłowość jest nieograniczona. W ten sposób lista zakupów się skróci, a my stworzymy nowe, pyszne potrawy, które mogą stać się nowym przysmakiem całej rodziny lub zaskakującym daniem podczas imprezy.

Edukujmy dzieci i młodzież
Warto także na temat marnowania żywności uwrażliwiać dzieci i młodzież w szkole. To bowiem problem społeczny, który dotyczy nie tylko pojedynczych gospodarstw domowych. Pomocne będą w tym zakresie materiały programu edukacyjnego Akademia Uwielbiam. Akcja skierowana jest do uczniów klas VI-VIII szkoły podstawowej i III klasy gimnazjum w całej Polsce. Materiały edukacyjne pozwalają na przeprowadzenie ciekawych zajęć m.in. uświadamiających młodym, jak w prosty sposób zapobiegać marnowaniu żywności. Wystarczy wejść na stronę programu www.akademiauwielbiam.pl i zgłosić swoją placówkę do udziału w akcji. Dodatkowo po realizacji programu Uczniowie mogą wziąć udział w konkursach, w których można wygrać atrakcyjne nagrody.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■