POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [19.02.2019, 23:19:49] • Polska

Wspólne gotowanie to frajda i super pomysł na karnawałową zabawę

Wspólne gotowanie to frajda  i super pomysł na karnawałową zabawę

fot. Organizator

Najlepsze imprezy, jak wiadomo, odbywają się w kuchni, gdzie przy stole toczą się rozmowy, goście żartują i opowiadają ciekawe historie. Sprawmy więc, by w czasie karnawału zapanował w niej radosny nastrój! Powieśmy kolorowe dekoracje, zaprośmy bliskich oraz przyjaciół i wspólnie przygotujmy smaczne potrawy. Nie trzeba być mistrzem kulinarnym. Jeden dobry kucharz wystarczy, a pomocnicy mogą kroić, siekać i mieszać składniki. Radosna zabawa w dobrym towarzystwie zapewniona, a my będziemy mieć pewność, że menu w domowej restauracji będzie dokładnie takie, jak lubimy!

Eleganckie bale, imprezy w klubach i tzw. domówki – karnawał to niewątpliwie czas dobrej zabawy. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza te ostatnie. W gronie rodziny i przyjaciół bawimy się najlepiej, bo mamy pewność, że rozmowy będą pełne żartów, radosnych wspomnień i wspólnych tematów. W tym roku zaskoczmy naszych gości i zaprośmy ich nie do suto zastawionego stołu, ale do radosnego gotowania!

A skoro to karnawał, zadbajmy o odpowiednie stroje, np. zabawne fartuszki i wielką czapkę dla szefa kuchni. Może być nim jeden mistrz, który rozdzieli zadania albo kilku, którzy po kolei przygotują swoje specjały. Niech będzie naprawdę wesoło! Urządzajmy konkursy na najrówniej pokrojonego ogórka do sałatki, najśmieszniejszą figurkę z serwetki lub najpiękniej podane danie. Można też zaprosić przyjaciół i bliskich w kulinarne podróże po świecie i przygotowywać dania, które poznaliśmy w innych krajach. Warto wtedy zadbać o odpowiednią oprawę – muzykę z danego regionu świata i pokaz zdjęć w tle.

Postarajmy się, żeby menu też nie było nudne – niech pojawią się w nim produkty z różnych grup spożywczych. Taki imprezowy jadłospis gwarantuje nie tylko smaczne potrawy, ale i dobre samopoczucie. Ważne też, żeby we wspólnym gotowaniu każdy miał swój – choćby najmniejszy, udział. Krojenie warzyw czy mieszanie sosu nie wymaga wielkich umiejętności, a jest ważnym elementem przygotowania potrawy. Mogą to robić nawet dzieci, którym przy okazji można pokazać, że menu na imprezę może być nie tylko pyszne, ale i wartościowe.
Po tak wesołych przygotowaniach w doborowym towarzystwie potrawy na pewno będą smakować doskonale, a my będziemy mieli kolejne radosne wspomnienia, które towarzyszyć będą wspólnym spotkaniom przez kolejne miesiące roku.
Inspiracji i pomysłów na ciekawe dania można szukać też na stronie akcji Akademia Uwielbiam – www.akademiauwielbiam.pl. To program edukacyjny przeznaczony dla uczniów klas VI-VIII szkoły podstawowej i III klasy gimnazjum, który uczy m.in. doceniania wartości wspólnych posiłków i ich przygotowywania, a także radości z gotowania. Przygotowane dla nauczycieli materiały pozwalają na przeprowadzenie ciekawych zajęć tematycznych. Wystarczy zgłosić swoją placówkę do udziału w akcji. Dodatkowo Uczniowie mogą wziąć udział w konkursach, zarówno dla szkoły jak i indywidualnych, w których należy jedynie przesłać autorski przepis i zdjęcie potrawy, przygotowanej zgodnie z zasadami regulaminu. W konkursach do wygrania są atrakcyjne nagrody. Więcej informacji oraz regulaminy konkursów można znaleźć na stronie www.akademiauwielbiam.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■