Tak podane śniadanie sprawi, że Twoja druga połówka poczuje się naprawdę wyjątkowo. Aby posiłek różnił się od tych serwowanych każdego dnia, możesz przygotować go z motywem przewodnim, np. wycinając poszczególne składniki w kształcie serduszka. – Świetnym pomysłem będzie np. nietypowa kanapka w kształcie serca. Najlepiej na razowym pieczywie, z dobrej jakości chudą wędliną z dodatkiem warzyw – pomidora lub czerwonej papryki. Sprawdzą się też specjalne „Paryżankowe serduszka” – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Sprawdź nasze przepisy na romantyczne śniadanie!
Jajka z szynką Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 jajek
- 10 dkg szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 6 pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- wędzona słodka papryka
- 10 dkg sera żółtego
- sól morska gruboziarnista
- sałata do dekoracji
Jak przygotować:
Z ciasta francuskiego wykrój szklanką kółka i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki. Na każdym kółku ułóż plasterki szynki i sera i przyprósz wędzoną papryką. Wybij po jednym jajku do każdego otworu formy, posyp solą i udekoruj połówkami pomidorków. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min. Podawaj na sałacie, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Walentynkowe śniadanie w stylu angielskim: jajko sadzone z kiełbaskami w kształcie serca, tostami i świeżymi warzywami
Składniki:
- 2 parówki Paryżanki klasyczne ZM Pekpol
- 2 jajka
- masło
- 4 kromki chleba tostowego
- świeże warzywa: sałata, pomidorki koktajlowe, ogórki
Jak przygotować:
Na patelni rozpuść masło, ostrożnie wbij jajka, zmniejsz ogień i smaż do czasu aż białka się zetną, a żółtka będą gęstnieć. Z „Paryżanek” zdejmij folię, a następnie odetnij ich końce po skosie. Zepnij je ze sobą wykałaczką, stykając obciętymi końcami – otrzymasz małe serduszko. Następnie podsmaż je delikatnie na patelni. Ułóż na talerzu razem z jajkiem i podpieczonymi kromkami chleba tostowego.
Paryżankowe serduszka
-2 parówki „Paryżanki” klasyczne ZM Pekpol
- 2 jajka
- szczypiorek
Jak przygotować:
Z „Paryżanek” zdejmij folię, przetnij je na pół, tak aby po odgięciu na zewnątrz utworzyć kształt serca. Końce parówek połącz wykałaczką i ułóż na rozgrzanej patelni. Do lekko podsmażonych serduszek wbij jajka i smaż tak długo, aż się setną. Całość możesz posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!