Składniki na kuleczki:
250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
1 jajko
1 duża garść młodego szpinaku
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka sosu sojowego
1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na dip:
1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
2 ząbki czosnku
sól do smaku
Wykonanie:
Kuleczki
1. Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią.
2. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip
Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo czosnkowym.
Smacznego!