POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [22.12.2018, 08:46:43] • Polska

Przepisy na świąteczne potrawy, które oczarują twoich bliskich Włącz świąteczno-karnawałową gościnność z marką MPM

Przepisy na świąteczne potrawy, które oczarują twoich bliskich Włącz świąteczno-karnawałową gościnność z marką MPM

fot. Organizator

Przed nami długo wyczekiwany okres świąt i karnawału. To czas, w którym możemy zwolnić, aby cieszyć się chwilami spędzonymi w gronie najbliższych, w otoczeniu wypełnionym zapachem choinki i blaskiem świec. W tym roku marka MPM przygotowała trzy niezwykłe produkty oraz trzy oryginalne przepisy, które pozwolą na świąteczno-karnawałowe włączenie gościnności. Spraw, aby twój dom wypełniony zimowym smakiem i aromatem, był podstawą niezapomnianych wrażeń.

Świeżo pieczony aromat

Okres świąteczny kojarzy się z różnymi wypiekami. Chrupiące pieczywo, korzenne ciasteczka z barwnymi dekoracjami, czy klasyczny piernik na myśl przywołują relaksujące zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty i karnawałowe spotkania z przyjaciółmi. Aby w prosty sposób przygotować dla swoich najbliższych słodkie bułeczki czy aromatyczne bochenki, wystarczy skorzystać z wypiekacza do chleba MUC-01 marki MPM. To nowoczesne urządzenie pozwala na kompleksowe przygotowanie ciasta, regulację jego wielkości (450g, 680g, 900 g) a nawet stopień przyrumienienia skórki. Nie straszne jest dla niego: mieszanie, ugniatanie, wyrabianie, wyrastanie, a także pieczenie. W każdej chwili możemy skorzystać z automatycznego programu, który oprócz klasycznych form chleba, oferuje również obróbkę ciasta francuskiego, drożdżowego, tostowego czy jogurtowego. W dodatkowych funkcjach znajdziemy ubijanie, zagniatanie, szybkie pieczenie, dopiekanie i – co jest dość niezwykłe dla tego typu urządzeń – dżem.
Wypiekacz do chleba MPM MUC-01 cena detaliczna: 280 zł

W wypiekaczu MPM możesz przygotować pachnący chleb z chrupiącą skórką, ale nie tylko. Poznaj prosty przepis na piernik z bakaliami, który przygotujesz i upieczesz przy pomocy jednego urządzenia.

Piernik z bakaliami w rumie
Składniki:
⁃ 400 g mąki
- 220 ml mleka
- 200 ml rumu
- 150 g cukru
- 150 g rodzynek
- 70 g śliwek suszonych
- 50 g masła
- 2 jajka L
⁃ 3 duże łyżki miodu
⁃ 2 duże łyżki powideł
⁃ 1 opakowanie przyprawy do pierników
⁃ 1 łyżka sody oczyszczonej
⁃ 1 łyżka kakao

Do przełożenia:
⁃ powidła śliwkowe
⁃ 250 ml serka mascarpone
⁃ 250 ml śmietany 36%
⁃ 1 op. cukru waniliowego

Wykonanie:
1. Dzień przed pieczeniem piernika namocz śliwki suszone i bakalie w rumie: bakalie przełóż do
miski, śliwki pokrój, zalej rumem i szczelnie przykryj folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
2. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.
3. Do formy wypiekacza MPM MUC-01 wlej mleko, wbij jajka, dodaj miód, powidła oraz masło.
4. Osącz z rumu śliwki, a następnie dodaj do formy wraz z bakaliami i rodzynkami.
5. Dodaj suche składniki.
6. Formę zainstaluj w automacie.
7. Zadeklaruj masę 900 g, skórkę o ciemnym odcieniu i uruchom program „DROŻDŻOWY”.
8. Opcjonalnie, w razie potrzeby dopiecz piernik programem „DOPIEKANIE”.
9. Ostudzony piernik przekrój 3 blaty. Pierwszy ułóż na paterze/talerzu i posmaruj powidłami. Przykryj kolejnym blatem.
11. Ubij mascarpone wraz ze śmietanką i cukrem waniliowym na gęsty krem.
12. Wyłóż krem, wyrównaj. Ułóż ostatni blat.
13. Wyłóż na nim pozostała porcję dżemu, wyrównaj i ozdób według własnego uznania.

Multizadaniowy pomocnik

Wigilia to okazja na przygotowanie charakterystycznych dla naszego kraju 12 potraw. Stół pełen rozmaitości charakteryzuje też okres karnawału, w którym chętnie zapraszamy najbliższych do wspólnej zabawy. Tak więc, gotujemy dużo, często i na wiele sposobów. Nieocenioną pomocą w tym okresie będzie robot kuchenny MRK-05. To wielofunkcyjne urządzenie od marki MPM ułatwi
i przyśpieszy produkcję różnorodnych dań. Przykładowo, jego przystawka do krojenia warzyw i owoców w kostkę pozwoli stworzyć sałatkę jarzynową o wiele szybciej, niż przy użyciu tradycyjnego noża. W zestawie znajdziemy pojemnik malaksera o pojemności 2000 ml, pojemnik z nożem ze stali nierdzewnej do siekania i rozdrabniania, przystawkę miksującą przystosowaną do pracy w wysokiej temperaturze, mieszadło do wyrabiania ciasta, przystawkę do ubijania białek i sosów oraz tarczę do ścierania ziemniaków. To wszystko pozwoli na rozszerzenie karnawałowego menu, oszczędność czasu, miejsca i energii potrzebnej do noworocznej zabawy.
Robot kuchenny MPM MR-05 cena detaliczna: 259 zł

Tradycyjne potrawy nie zawsze są odzwierciedleniem zdrowej diety. Dlatego warto w takich przepisach zastosować lżejsze dodatki. W tym przypadku proponujemy do świątecznej sałatki jarzynowej dodać fit majonez z kalafiora.

Warzywna sałatka FIT
Składniki (4–6 porcji):
⁃ 3 większe marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 3 średnie ogórki kiszone
⁃ 2 większe pietruszki
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 3/4 puszki groszku
⁃ 1/4 dużego selera
⁃ musztarda
⁃ sól, pieprz

Wykonanie:
1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy, ale nie do miękkości. Studzimy, obieramy.
3. Warzywa kroimy przy pomocy robota kuchennego MPM MR-05.
6. Pokrojoną drobno cebulę dodajemy do warzyw.
7. Jajka, ugotowane na twardo, kroimy i także dodajemy do pozostałych składników.
8. Na koniec dodajemy majonez kalafiorowy (przepis poniżej), groszek i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Majonez kalafiorowy
Składniki:
⁃ mały ugotowany kalafior
- 2 łyżki oleju
⁃ 1 łyżka musztardy (ostrość według uznania)
⁃ 1–2 łyżki erytrolu (lub jeśli nie używasz, to 1 łyżka cukru)
⁃ 1–2 łyżki octu winnego
- 1 żółtko
⁃ 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
1. Ugotowany, ostudzony kalafior wkładamy do miski robota MPM MR-05.
2. Dodajemy: musztardę, żółtko, słodzik, ocet, sól i olej.
3. Miksujemy na gładki krem.
4. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Ponownie miksujemy.
5. Majonez możemy przechowywać w lodówce w słoiku do 7 dni.

Długo wyczekiwany smak

Podczas świąt i karnawału postawmy na odkrywanie nowych smaków. Korzystając z Wolnowaru MWO-01M marki MPM przekonamy się, czym jest powolne gotowanie w niższych temperaturach. Okazuje się, że dzięki niemu, potrawy zachowują więcej składników odżywczych. Utrzymują one wyrazisty smak, pomimo tego, że przy ich przyrządzaniu używamy mniejszej ilości soli, przypraw i tłuszczu. To intuicyjne i proste w obsłudze urządzenie pozwoli nam przygotować wszystkie dania jednogarnkowe – gotuje, piecze i dusi potrawy jednocześnie. Co więcej, model MWO-01M posiada trzy tryby pracy o zróżnicowanej temperaturze w zakresie od 75 do 98 stopni oraz przydatną funkcję opóźnionego startu.
Wolnowar MPM MWO-01M cena detaliczna: 360 zł

Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry
Składniki (8–12 porcji):
⁃ 2 kawałki wołowiny, każdy po ok. 1,2 kg
⁃ wino czerwone, wytrawne
- 700 g grzybów, mogą to być małe pieczarki lub inne grzyby, np. mrożone
- 4 pomidory, np. śliwkowe lub malinowe
- 2 średnie papryki
- 3 cebule
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
⁃ 1 laska cynamonu
⁃ 4 listki laurowe
⁃ 4 ziarna ziela angielskiego
⁃ pieprz

Proces przygotowania zaczynamy dwa dni wcześniej od zamarynowania mięsa (punkt 1). Po upływie doby przygotowujemy wolnowar MPM MWO-01M i nastawiamy go wieczorem w przeddzień uroczystości (punkt 2 i dalsze).

Wykonanie
1. Przygotuj marynatę do mięsa: wlej wino, dodaj laskę cynamonu, sól, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, obraną główkę czosnku, cebulę pokrojoną w grubsze plastry. Przykryj szczelnie folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
2. Dwie cebule i jedną główkę czosnku pokrój w kostkę i zeszklij. Przełóż do misy wolnowaru.
3. Jeśli używasz pieczarki, to szybko je umyj, aby nie nasiąkały wodą i potem ewentualne usuń zanieczyszczenia, przełóż do wolnowaru. Jeśli używasz grzybów mrożonych, przełóż je do wolnowaru zamrożone.
4. Przełóż mięso do misy i wlej zawartość marynaty wraz ze wszystkimi składnikami w niej zawartymi.
5. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i dwie całe papryki, a następnie ok. 1/2 łyżeczki pieprzu.
6. Ustaw wolnowar w pozycji „HIGH” na 12 godzin i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli po tym czasie mięso będzie zbyt twarde, dopiecz je jeszcze 30–60 minut. Po tym trybie urządzenie przejdzie automatycznie w tryb podtrzymywania ciepła („WARM”). Będzie on trwał 5 godzin.
7. Przed podaniem przelej część sosu na patelnię, zagotuj go. Wyłącz palnik i dodaj masło, energicznie mieszając, sos powinien się zagęścić.

Kapusta z cherry
Składniki:
⁃ mała główka kapusty, ok. 700 g
- 4 pomarańcze
⁃ 1 szklanka cherry
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
⁃ 1 łyżka oleju
⁃ 1 mała laska cynamonu
⁃ cynamon w proszku (opcjonalnie)
⁃ sól, pieprz
⁃ sok z cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Kapustę oczyść i poszatkuj. Przełóż do garnka, dodaj 1/2 szklanki wody, cherry, rodzynki, cynamon w lasce, olej, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut mieszając
i kontrolując płyn.
2. Z trzech pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do kapusty. Wymieszaj. Odkryj pokrywkę, niech sos się powoli redukuje.
3. Czwartą pomarańczę wyfiletuj i dodaj do kapusty.
4. Sprawdź twardość kapusty i jeśli cię satysfakcjonuje, to ją dopraw.
5. Jeżeli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, to dodaj do niego stopniowo rozdrobioną mąkę.

Jak widać, istnieje wiele sposobów na odkrywanie świąteczno-karnawałowych smaków. Baw się nimi i zapraszaj do wspólnego stołu swoich najbliższych. W ten pełen uroku czas #WłączGościnność z marką MPM.


Zaktualizowano: Sobota [22.12.2018, 09:31:13]

komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■