POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [12.11.2018, 10:26:32] • Polska

Utarty sposób na ziemniaka: Jak smacznie uczcić Dzień Placków Ziemniaczanych?

Utarty sposób na ziemniaka: Jak smacznie uczcić Dzień Placków Ziemniaczanych?

fot. Organizator

Czym byłaby polska kuchnia bez dań stworzonych na bazie ziemniaka? Na podium najchętniej przygotowywanych przysmaków znajdują się oczywiście placki, które dzięki swojej popularności dorobiły się nawet własnego święta. Przypadający 13 listopada Dzień Placków Ziemniaczanych warto uczcić w prawdziwie smakowitym i chrupiącym stylu.

Niezależnie od sposobu podania, chrupiące placki ziemniaczane to danie, które zachwyca pomimo swojej prostoty. Recepturę składającą się z zaledwie trzech składników możemy urozmaicić o dowolne, ulubione dodatki, odkrywając coraz to nowe wariacje tego ponadczasowego smakołyku. Choć kojarzone głównie z kuchnią polską, obecne są również w kuchni skandynawskiej, żydowskiej, ukraińskiej, niemieckiej, a nawet koreańskiej.

Placki z czterech krańców świata

Zgodnie z podaniami historycznymi receptura placków ziemniaczanych od wieków nie uległa zmianie. Do najpopularniejszych odmian placków, jakie spotkać można w kuchni zagranicznej, należą ukraińskie deruny, które po usmażeniu są dodatkowo polewane gęstym sosem, z dodatkiem sera lub grzybów, i zapiekane w naczyniu żaroodpornym. Białoruskie dranyky, mimo podobnej nazwy, muszą zostać obowiązkowo uzupełnione mięsnym farszem. Na uwagę wielbicieli placków ziemniaczanych zasługuje także szwajcarski rösti – duży placek z dodatkiem cebuli, boczku i masła, który przyrządza się zarówno z surowych, jak i ugotowanych ziemniaków, lecz bez dodatku mąki i jajek. Na bazie samych ziemniaków z dodatkiem chili, szalotki czy grzybów powstają także koreańskie gamja-jeon. Latkes to z kolei placki ziemniaczane obecne w kuchni żydowskiej, gdzie do utartych na grubych oczkach ziemniaków dodaje się również marchewkę, pietruszkę czy seler. Dawniej to właśnie inne warzywa stanowiły podstawę latkes, a ziemniaki dołączyły do nich dopiero po odkryciu Ameryki, skąd też słynne warzywo przywędrowało do Europy. Irlandzką odmianą placków ziemniaczanych są z kolei boxty (bacstaí), których ciasto mieszane jest dodatkowo z maślanką i sodą oczyszczoną. W odróżnieniu od polskiej wersji, smażone są nie w małych porcjach, a na większych patelniach, jak naleśniki.

Czym dopełnić chrupkość?
Ze względu na swój uniwersalny smak, placki ziemniaczane doskonale komponują się z najróżniejszymi dodatkami. W wersji wytrawnej, najczęściej dodawana jest do nich drobno pokrojona cebula, którą miesza się z surową masą. – Z utartymi ziemniakami apetycznie skomponują się także wiórki sera, które pod wpływem wysokiej temperatury na patelni delikatnie się roztopią i zarumienią. Najlepszym gatunkiem sera żółtego będzie delikatna Gouda typu holenderskiego lub Aldamer typu szwajcarskiego, z intensywniejszą, orzechową nutą. Dodatkiem, który urozmaici smak placków może stać się także gęsty, aromatyczny sos, przyrządzony na bazie serka topionego kremowego. Z powodzeniem zastąpi on kwaśną śmietanę – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Nie bez znaczenia pozostają także metody przyprawiania. Obok klasycznego duetu soli i pieprzu, który w przypadku ziemniaków jest niezastąpiony, warto skorzystać z inspiracji regionalnych i na wzór kuchni podlaskiej dopełnić recepturę odrobiną majeranku. Nie brak również zwolenników placków ziemniaczanych w słodkiej odsłonie, oprószonych cukrem pudrem, polanych śmietanką kremówką lub posmarowanych konfiturą.

Więcej ciekawych informacji o tematyce kulinarnej na www.msm-monki.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■