Składniki:
1 szt. cebuli
300 g świeżych pieczarek
4 opakowania Serka Wiejskiego OSM Piątnica 200 g
500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
3 ząbki czosnku
250 g makaronu do lasagne
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g sera żółtego
2 łyżki oleju rzepakowego
papryka słodka czerwona, mielona
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i całość wymieszać.
2. Wyłożyć do miseczki Serek Wiejski, np. OSM Piątnica, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
3. W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez 50 minut.
Smacznego!