POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [30.09.2018, 18:12:18] • Polska

Nasiona w menu – niepozorny sekret zdrowia i smaku

Nasiona w menu – niepozorny sekret zdrowia i smaku

fot. Organizator

Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.

Do niedawna najpopularniejszym dodatkiem do sałatek i zup były grzanki. Dziś ich miejsce coraz częściej zajmują prażone nasiona – jeszcze bardziej pożywne, a do tego pełne witamin i minerałów. Z ich pomocą zarówno śniadanie, obiad, jak i deser nabiorą zupełnie nowego smaku.

Zdrowie w ziarenku
Wśród nasion, które warto włączyć do menu znajdują się między innymi ziarna słonecznika, dyni, szałwia hiszpańska, siemię lniane, sezam, czarnuszka i ostropest plamisty. Dzięki nim uzupełnimy codzienną dietę w magnez, białko, witaminę E, kwasy omega-3, żelazo, selen oraz wiele innych mikro- i makroelementów oraz składników odżywczych niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu. Z punktu widzenia zdrowia, warto sięgnąć po ziarna ze względu na bogaty skład. Nie można jednak lekceważyć tkwiącego w nich potencjału kulinarnego oraz wszechstronności, z jaką potrafią wzbogacić smak nawet najprostszych potraw.
Nie bez znaczenia pozostaje również łatwość przechowywania. Nasiona i ziarna, podobnie jak orzechy, wystarczy trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w zacienionym miejscu. W takiej formie pozostaną dobre do spożycia przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.

Kuchnia usiana smakiem
Klasykiem jest dodawanie prażonych pestek dyni i słonecznika do sałatek i kremowych zup. Warto sięgnąć po garść tych sycących nasionek także w innych sytuacjach, na przykład wtedy, gdy planujemy upieczenie domowego chleba. Z wypiekami na słono apetycznie komponuje się także wyrazista czarnuszka. Ponadto z ich pomocą przyrządzimy zdrowe batoniki energetyczne, a także domowe muffinki. – Wytrawne babeczki, dzięki odpowiedniemu dobraniu dodatków, mogą zamienić się w pożywną przekąskę serwowaną tak na ciepło, jak i na zimno. Aby stały się wyjątkowo pożywne, dodajmy do nich garść ziaren słonecznika oraz pokrojony w drobną kostkę ser żółty oraz pikantną paprykę chili. Zarówno tuż po wyjęciu z pieca, z wciąż ciągnącym się serem, jak i po wystudzeniu, zaspokoją apetyt, a dzięki papryce dodatkowo rozgrzeją od środka – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Z sezamu przygotujemy natomiast zdrową i bajecznie chrupiącą panierkę do filetów drobiowych, rybnych, jak i smażonego sera, a nawet warzyw. Nasiona chia warto wykorzystać do przygotowania treściwych deserów z dodatkiem owoców. Z kolei zmielone w domowym młynku siemię lniane oraz ostropest warto dosypywać do koktajli i owsianki.

Przepis: Muffinki z serem, chili i słonecznikiem

Składniki:
1 świeża zielona papryka
1 świeża czerwona papryka
100 g czarnych oliwek drylowanych
2 świeże papryki chili
500 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki ziół prowansalskich
4 jajka
300 ml mleka
200 ml oliwy z oliwek
250 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
garść liści świeżej bazylii
3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego

Wykonanie:
Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika.

Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160oC przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Więcej ciekawostek kulinarnych i apetycznych przepisów na nowej stronie internetowej www.msm-monki.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■