POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [30.09.2018, 18:25:33] • Polska

Jesień z nutą wyrafinowania: Przepis na risotto z pieczarkami, tartym serem i oliwą truflową

Jesień z nutą wyrafinowania: Przepis na risotto z pieczarkami, tartym serem i oliwą truflową

fot. Organizator

Zwieńczeniem polskiego grzybobrania jest najczęściej kosz wypełniony maślakami, prawdziwkami, kurkami i koźlakami. W Polsce występują jednak również gatunki, których znalezienie stanowi spełnienie marzeń wielu grzybiarzy. Mowa o truflach – najdroższych grzybach jadalnych świata, których cenę rekompensuje niezwykle oryginalny aromat przygotowanych z ich wykorzystaniem potraw. Na szczęście istnieją bardziej przystępne sposoby włączenia truflowych smaków do jesiennego menu.

Jak twierdzą koneserzy wyrafinowanych dań, w smaku trufle nie przypominają żadnego innego z grzybów, co w połączeniu z niezwykle trudnym do odnalezienia miejscem ich występowania wpływa na bardzo wysoką, sięgającą kilkudziesięciu tysięcy złotych za kilogram cenę. Te rosnące jedynie pod ziemią drogocenne rarytasy byłyby niemożliwe do zlokalizowania przez człowieka, gdyby nie pomoc zwierząt – świń oraz psów, których doskonały węch pozwala odnaleźć smakowity trop. Pomimo wysokiej ceny możliwe jest przygotowanie potraw o smaku trufli bez konieczności wydawania fortuny. Ze względu na niezwykle silny aromat tych grzybów, zaledwie odrobina sproszkowanych trufli, w połączeniu z ryżem lub makaronem, potrafi stworzyć kompletne danie, które zachwyca wyrazistym smakiem o intensywnej, orzechowej nucie. Coraz częściej na półkach sklepowych pojawia się zarówno oliwa truflowa, jak i puder truflowy, z którego sami możemy przyrządzić aromatyczną oliwę, będącą doskonałym dodatkiem do risotto, zapiekanek, zup, mięs i makaronów.

Idealnym daniem na jesienne popołudnia stanie się risotto z pieczarkami i świeżym tymiankiem, posypane wiórkami sera oraz skropione odrobiną oliwy truflowej. Proste, szybkie i bajecznie pyszne!

Risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflową
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
300 g świeżych pieczarek
300 g ryżu arborio
150 ml wina białego wytrawnego
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
150 g sera Aldamer MSM Mońki
2 łyżki oliwy truflowej

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.

Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.

Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■