2 dojrzałe banany
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mąki
¾ szklanki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek miodu
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
Suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, w drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre. Banany rozgnieść ręką lub widelcem, dodać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać. Połączyć zawartość obu misek i mieszać łyżką do powstania niezbyt gęstego ciasta z grudkami. Na blaszce ułożyć silikonowe foremki i każdą napełnić ciastem do ok 2/3 wysokości. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć blaszkę z muffinkami zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec w termoobiegu ok 20 – 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić, wyciągnąć z foremek, dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem i… zajadać ze smakiem!
Wskazówka: ciasto na muffinki można wzbogacić ulubionymi bakaliami lub czekoladą. Do pieczenia można wykorzystać również papilotki i blachę z wgłębieniami do muffin.
Więcej pyszności dla dzieci na holle.pl