Popularność żywności organicznej rośnie
Czasem określana jako żywność ekologiczna. Innym razem organiczna lub skrótowo – bio, eko. Jedno jest pewne - jej popularność rośnie. Badania pokazują, że już ponad połowa Polaków sięga po takie produkty co najmniej raz na 3 miesiące*. Są wśród nich oczywiście także rodzice. Coraz bardziej interesują się oni żywnością organiczną i coraz częściej chcą wybierać ją dla swoich dzieci. Ekologiczne składniki to dla 1 na 5 mam główny powód, by sięgać po dania gotowe dla dzieci.
Czym jest żywność ekologiczna?
Rolnik ekologiczny to wyjątkowy rolnik. Uprawia ziemię w zgodzie z naturą, szanuje naturalne prawa rządzące światem od tysięcy lat. W ten sposób w ekologicznych gospodarstwach powstaje ekologiczna żywność. To warzywa, owoce czy zboża, które rosną we własnym tempie oraz produkty, które się z nich otrzymuje. Zasady, zgodnie z którymi powstają, ściśle reguluje prawo. Rozporządzenia Unii Europejskiej oraz odpowiednia ustawa opisują sposób kontroli, zadania i wymagania stawiane ekologicznemu rolnictwu.
Jak powstaje żywność organiczna?
Gospodarstwa ekologiczne zakłada się w miejscach, gdzie gleba, powietrze i woda są czyste, niedotknięte przez przemysł. Organiczne rolnictwo stara się chronić takie naturalne środowisko. Wykorzystuje się w nim odwieczne procesy zachodzące w przyrodzie i ogranicza do minimum wpływ człowieka na cykl życia roślin i zwierząt.
Ekologiczny rolnik stosuje płodozmian - dużo wcześniej planuje, gdzie w gospodarstwie będą kolejno rosnąć poszczególne rośliny. Sięga też po zielone nawozy – rośliny, które naturalnie wzbogacają ziemię w substancje odżywcze. Chroni to żyzność gleby, nie ma więc potrzeby korzystania z nawozów sztucznych. Wykorzystanie maszyn ogranicza i nie stosuje niedozwolonych środków chemicznych, w tym pestycydów.
Mieszkające w gospodarstwie ekologicznym zwierzęta mają zapewnione dobre warunki życia. Karmione są naturalnymi paszami i mają swobodny dostęp do wybiegu. Nie stosuje się leków weterynaryjnych i antybiotyków. Nie przyspiesza się też w sztuczny sposób tempa ich wzrostu.
Linia Gerber Organic
Zaledwie kilka miesięcy minęło odkąd sympatyczny Pan Organic przedstawił rodzicom pierwsze produkty Gerber Organic, czyli 11 ekologicznych propozycji dla niemowląt i małych dzieci - 8 słoiczków i 3 wygodne tubki, które kryją w sobie różnorodne kompozycje owoców i warzyw z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.
Gotowe organiczne dania Gerber tworzy się tak, by w jak największym stopniu zachować wartość odżywczą ekologicznych składników. Najpierw ekologiczne warzywa i owoce delikatnie przeciera się na sitach. Dzięki temu mają gęstszą konsystencję, podobną jak posiłki przygotowywane w domu. Później gotuje się je na parze. Czas i temperatura są ściśle określone tak, by zmniejszyć straty składników odżywczych. Cały proces produkcji „od ziarenka do słoiczka” jest dokładnie kontrolowany. Gwarantuje to pełną zgodność z zasadami organicznej produkcji. Co roku odpowiednie jednostki certyfikujące sprawdzają, czy wszystkie te procesy przebiegają właściwie. Jakość gotowych produktów Gerber Organic potwierdzają wydane przez nie certyfikaty.
Na etykiecie każdej propozycji Gerber Organic znajduje się zielone logo – „ekoliść”. W Unii Europejskiej jest to znak rozpoznawczy produktów, które powstały zgodnie z zasadami ekologicznego rolnictwa.
Nowe produkty Gerber Organic
Rodzice tak bardzo polubili Gerber Organic, że linia powiększa się właśnie o kolejne produkty. W sklepach pojawił się już 2 deserki mleczne w kubeczkach:
Deserek mleczny o smaku naturalnym (4x90g) i
Deserek mleczno-owocowy Gruszka Banan (4x90g).
Tworząc te mleczne deserki, użyto wyłącznie mleka organicznego otrzymywanego od krów, którym zapewniono odpowiednią przestrzeń i karmiono ekologicznymi paszami. W wersji owocowej do jogurtu dodane zostały przetarte ekologiczne gruszki i banany. Wysiłek opłacił się – powstały produkty dopasowane do potrzeb maluszków po 6. miesiącu. Specjalna obróbka cieplna oraz wyjątkowe pakowanie powodują, że nie trzeba ich trzymać w lodówce.
Dla wygody rodziców deserki mleczne Gerber Organic dostępne będą także w lekkich, poręcznych tubkach, które można zabrać ze sobą wszędzie. Już wkrótce pojawią się:
Deserek owocowo-mleczno-zbożowy Jabłko w tubce (90g)
Deserek owocowo-mleczno-zbożowy Banan Jagoda w tubce (90g).
By urozmaicić dietę dziecka, do jogurtu z organicznego mleka i delikatnie przetartych owoców dodano zboża – ryż i owies. Wszystko po to, by dieta dziecka była coraz ciekawsza, a ekologiczne karmienie dziecka wygodniejsze.
W komponowaniu diety maluszków pomogą także pierwsze ekologiczne kaszki Gerber Organic:
Kaszka mleczna pszenno-owsiana (240 g),
Kaszka mleczna pszenno-owsiana Banan (240 g)
Kaszka pszenno-owsiana z waniliową nutką (240 g).
Każda z nich zawiera ekologiczną pszenicę, dzięki czemu pomoże łagodnie wprowadzić do diety dziecka gluten. Obecność ziaren owsa, płatków banana i naturalnej wanilii pozwala zapoznać dziecko z nowymi, ciekawymi smakami. Wystarczy dodać wodę lub mleko, by powstał pełnowartościowy, organiczny posiłek. Kaszki Gerber Organic to także źródło błonnika pokarmowego,
Za co można polubić Gerber Organic?
Już wkrótce rodzice będą mogli wybierać spośród 18 ekologicznych produktów dla najmłodszych Gerber Organic – owocowych i warzywnych przecierów, kaszek i produktów mlecznych. Dzięki temu komponowanie diety ekomalucha będzie łatwiejsze, a różnorodność i troska o planetę będą mogły iść ze sobą w parze.
Ekologiczne kompozycje Gerber Organic sprawdzą się już na początku rozszerzania diety dziecka. Także później, kiedy maluszek trochę podrośnie, ciekawe składniki, jakie kryją się w organicznych produktach Gerber, pomogą zapewnić bogactwo smaków. Dzięki temu jego dieta wciąż będzie różnorodna.
Rodzice docenią produkty Gerber Organic za ich prosty skład. Jak wszystkie produkty Gerber nie zawierają dodatku cukru, a jedynie cukry naturalnie zawarte w warzywach, owocach, mleku czy zbożach. Tak uzyskano smak bliższy smakom natury.