Koktajl na bazie mleka to sprawdzony sposób na po¿ywne i zdrowe ¶niadanie, podwieczorek oraz pomys³ na apetycznie wygl±daj±c± przek±skê z okazji letniego przyjêcia na ¶wie¿ym powietrzu. To tak¿e jeden z najpopularniejszych posi³ków w¶ród osób dbaj±cych o liniê. W czym tkwi sekret tego napoju? Przedstawiamy sprawdzone przepisy na jego przygotowanie.
Owocowe wariacje
Poza walorami smakowymi, równie wa¿na jest tak¿e strona wizualna przygotowywanego posi³ku. Je¶li zale¿y nam na tym, by organizowane przez nas garden party zapad³o go¶ciom w pamiêæ – postawmy na warstwowe koktajle, które zachwyc± nie tylko najm³odszych. Warto wykorzystaæ sezonowe, pe³ne smaku owoce. Wystarczy zmiksowaæ maliny na mus, ³±cz±c je np. z egzotycznym mango, które jest nie tylko pyszne, ale wykazuje tak¿e w³a¶ciwo¶ci przeciwnowotworowe. Propozycj± dla wielbicieli tradycji mo¿e byæ klasyczny shake truskawkowy – dla podkrêcenia smaku mo¿na dodaæ do niego otrêby lub p³atki owsiane. – Owies najlepiej przyswaja siê z produktami mlecznymi – zawarta w nim witamina B6 poprawia pamiêæ i koncentracjê, dziêki czemu jest naszym sprzymierzeñcem podczas wysi³ku umys³owego. Tak przyrz±dzony koktajl z powodzeniem sprawdzi siê jako podstawa ¶niadania, zapewniaj±c nam uczucie syto¶ci na d³ugi czas – mówi Paulina Domaga³a, dietetyk.
Mleczna baza ze smakow± nut±
Alternatyw± dla zwolenników codziennego picia kawy, mo¿e byæ przygotowany na jej bazie shake, który doskonale sprawdzi siê upalne dni. Wystarczy zmiksowaæ kilka ³y¿ek kawy rozpuszczalnej z mlekiem i niewielk± ilo¶ci± br±zowego cukru, dodaæ np. wiórki kokosowe, orzechy nerkowca i ca³o¶æ zagotowaæ. Je¶li chcemy uzyskaæ bardziej orzechowy smak, warto u¿yæ mas³a orzechowego – w po³±czeniu z p³atkami owsianymi mo¿e stanowiæ pe³nowarto¶ciow±, potreningow± przek±skê. Na co jednak zwróciæ uwagê podczas wybierania sk³adników do ulubionego koktajlu? Podstaw± ka¿dego wariantu jest mleko – warto wiêc postawiæ na to o naturalnym sk³adzie. – Mleko to produkt pe³en witamin i sk³adników od¿ywczych – charakteryzuje siê wysok± zawarto¶ci± witaminy B2, która jest niezbêdna dla w³a¶ciwego funkcjonowania centralnego i obwodowego uk³adu nerwowego. Oczywi¶cie pod warunkiem, ¿e mamy gwarancjê jego pochodzenia i ekologicznego procesu produkcji. ¦wiadczy o tym certyfikat ¿ywno¶ci BIO, czyli zielony euro-li¶æ umieszczony na opakowaniu – mówi Natalia Bargielska z OSM Pi±tnica.
Gra w zielone
Koktajl na bazie zielonych owoców to jedno z najlepszych ¼róde³ energii. O jego intensywnej barwie decyduje chlorofil, który ma zbawienny wp³yw na funkcjonowanie organizmu – oczyszcza go z toksycznych zwi±zków oraz charakteryzuje siê w³a¶ciwo¶ciami przeciwutleniaj±cymi. Zielony shake jest tak¿e sprzymierzeñcem procesu odchudzania – dziêki cennym dodatkom skutecznie wp³ywa na przyspieszenie metabolizmu. Aby przyrz±dziæ tzw. „koktajl mocy” wystarczy dodaæ ¶wie¿o wyciskany sok z limonki, li¶cie szpinaku lub pokrzywy oraz kawa³ki banana. Ca³o¶æ nale¿y zmiksowaæ na kremow± masê, dodaj±c np. mleko ekologiczne lub mleko bez laktozy. – M³ode li¶cie pokrzywy to bogaty w minera³y przedstawiciel segmentu „superfood”. Taki dodatek do napojów wp³ynie na podniesienie poziomu ¿elaza oraz skutecznie usunie nadmiar wody z organizmu. Wzbogacaj±c sk³ad mlecznej przek±ski o siemiê lniane wzmocnimy tak¿e w³osy oraz skórê – przekonuje dietetyczka. Urozmaiceniem szczególnie warzywnych koktajli mog± byæ równie¿ przyprawy, takie jak cynamon, chili, kurkuma czy imbir. Ka¿dy shake najlepiej spo¿ywaæ od razu po przygotowaniu, aby zachowaæ jego ¶wie¿o¶æ, naturaln± konsystencjê oraz warto¶ci od¿ywcze.