POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [02.08.2018, 08:25:14] • Polska

Prowadzenie sklepu – na czym nie warto oszczędzać?

Prowadzenie sklepu – na czym nie warto oszczędzać?

fot. Organizator

Wydatki związane z prowadzeniem sklepu obejmują zarówno koszty stałe, jak i te nagłe, które zazwyczaj nie są uwzględnione w budżecie firmy. Niekiedy zdarza się, że początkujący przedsiębiorcy starają się jak najwięcej oszczędzać na jego utrzymaniu, co może prowadzić do różnych niepożądanych sytuacji, a w konsekwencji do wygenerowania kolejnych nieplanowanych kosztów. Aby temu zapobiec, właściciele powierzchni handlowych powinni zastanowić się, na czym nie opłaca się oszczędzać przy prowadzeniu sklepu.

Jednym z najważniejszych elementów prowadzenia sklepu jest zatrudnienie odpowiedniego personelu. W tej kwestii należy pamiętać, że niezwykle ważna jest liczba pracowników, którą należy dostosować do panujących w sklepie lub w sieci warunków. Zbyt mała liczba zatrudnionych osób powoduje, że na pracowników spada ogromna liczba obowiązków. Wiąże się to z ich wzrastającym poczuciem niezadowolenia, które wynika z przemęczenia i frustracji spowodowanej brakiem możliwości wypełnienia wszystkich obowiązków pracowniczych. Zazwyczaj do obsługi sklepów firmowych z branży mięsnej są zatrudniane 2-3 osoby. Może to jednak być niewystarczające, kiedy dostrzeżemy, że prócz obsługi klientów i sprzedaży produktów, pracownicy często także mają inne obowiązki, niż tylko sprzedaż.
Wielu właścicieli, nie tylko w branży mięsnej, ale także w perfumeriach, drogeriach, aptekach, czy nawet w sklepach spożywczych ogranicza personel, aby zaoszczędzić koszty, zapominając jednocześnie o tym, jak wiele obowiązków należy dopilnować, aby zaoferować obsługę klientów na najwyższym poziomie. Uwzględnić trzeba przecież obsługę przy kasie, na zapleczu, dostawianie towarów na półki, utrzymanie nieskazitelnej czystości w sklepie i w jego najbliższym otoczeniu, czy wreszcie motywację do kontaktów z klientami z uśmiechem i poświęcenia im odpowiedniej ilości czasu.
W kwestii utrzymywania czystości sklepu spożywczego, należy pamiętać że takie miejsca wymagają szczególnej troski - niezwykle ważne jest, aby sprzątanie odbywało się regularnie. Właściciele sklepów nie powinni oszczędzać na środkach czystości, ponieważ otoczenie może poważnie oddziaływać na świeżość i jakość produktów.
Przy prowadzeniu własnego sklepu niezwykle istotna jest też kwestia transportu produktów, które stanowią przedmiot handlu. Dla przykładu, producenci mięsa mają nieco utrudnione zadanie, ponieważ transport i dystrybucja mięsa wymagają szczególnych warunków. Do Harbi Meat nawet codziennie przyjeżdżają samochody ze specjalnymi chłodniami, dzięki czemu mięso utrzymuje swoją świeżość. Proces zamówień usprawniają ponadto wynajęte samochody - dzięki nim ich realizacja jest dokonywana na czas, na dokładną godzinę podaną przez klienta.
Posiadanie własnego sklepu niesie za sobą obowiązek regularnych dostaw i uzupełniania brakujących produktów. W tej kwestii właściciele również nie mogą sobie pozwolić na zbytnią oszczędność, ponieważ brak produktów w danym momencie może zaważyć na liczbie klientów. Niezbędna jest bieżąca koordynacja z zakładem produkcyjnym, który powinien szybko dowieźć zamówienie do sklepu w wypadku, kiedy wybrany rodzaj mięsa jest na wyczerpaniu.
Oszczędzanie jest ważną umiejętnością, jednak nie jest wskazane w każdej sytuacji. Sklepy firmowe aspirujące do oferowania produktów i usług najwyższej jakości nie powinny ciąć kosztów na większości aspektów swojej działalności, aby utrzymać zadowolenie klientów na najwyższym poziomie.

Autorem komentarza jest Cemre Yatur, współwłaściciel sklepu Harbi Meat.

Cemre Yatur


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■