LODY LAWENDOWE
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
CUKIER LAWENDOWY
200 g cukru
3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
fot. Organizator
Nie trzeba być właścicielem ogrodu, by zbierać plony. Wystarczy wykorzystać w kuchni dziko rosnące rośliny, aby przekonać się, że stanowią one smaczne dopełnienie naszego menu. Uważnie przyglądając się temu, co kryje pobliska łąka bez trudu dostrzeżemy jadalne kwiaty i aromatyczne zioła, które staną się idealną podstawą dla letnich delicji.
LODY LAWENDOWE
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
CUKIER LAWENDOWY
200 g cukru
3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
fot. Organizator
LODY LAWENDOWE
2/3 laski wanilii
600 g mleka (3,5% tłuszczu)
200 g śmietany, min 30% tłuszczu
140 g miodu płynnego
6 żółtek
2 łyżki skórki otartej cytryny (bez białych błonek)
fot. Organizator
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CUKIER LAWENDOWY
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać lawendę, zmielić 20 s/obr. 10. Przesypać do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika.
LODY LAWENDOWE
2. ½ laski wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna.
3. Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii, dodać cukier lawendowy, mleko, śmietanę, miód, żółtka i skórkę z cytryny, podgrzewać 8 min/90oC/obr. 2. Laskę wanilii ostrożnie usunąć.
4. Masę przelać do foremek do zamrażania (np. aluminiowych, silikonowych) do wysokości maks. 4 cm. Całkowicie wystudzić, przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 10 godz. Zamrożoną masę pokroić ostrym, długim nożem na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
5. Do naczynia miksującego włożyć pół porcji zamrożonej masy, zmiksować 15 s/obr. 6. Lody przełożyć do miski, odstawić.
6. Lody lawendowe podawać w miseczkach lub pucharkach.
Magdalena Brzęczek
Specjalista ds. PR