POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [16.07.2018, 22:01:20] • Polska

Słoneczna kuchnia na lato: Menu w kolorze żółtym

Słoneczna kuchnia na lato: Menu w kolorze żółtym

fot. Organizator

Tegoroczne lato bywa nieco kapryśne, niemniej nawet jeśli pogoda pozostawia wiele do życzenia, letni optymizm może bez przeszkód zagościć w naszej kuchni. Dania w kolorze żółtym są nie tylko apetyczne, ale mogą być przyrządzone z wielu wszechstronnych i łatwo dostępnych składników. Jak może wyglądać codzienny jadłospis, skomponowany niekoniecznie w pełnym słońcu, lecz z pewnością słoneczną kolorystyką zainspirowany?

Tym, co poza samym smakiem powinno przekonać nas do sięgnięcia po żółte warzywa i owoce, jest ich korzystny wpływ na zdrowie. Swój odcień zawdzięczają bowiem karotenoidom – naturalnym przeciwutleniaczom, które wzbogacają dietę o witaminę A, wzmacniają odporność i dbają o układ krwionośny. Prowitamina A (beta-karoten) lepiej wchłania się w towarzystwie lipidów, dlatego nie zapomnijmy uzupełnić żółtych posiłków o bardziej „treściwe” dodatki, takie jak oliwa, jajka czy ser żółty.

Słoneczna kuchnia na lato: Menu w kolorze żółtym

fot. Organizator

Słoneczny start

Klasycznym śniadaniem w słonecznych barwach jest oczywiście jajecznica oraz omlet. Aby urozmaicić ich smak i wygląd, wystarczy dodać kilka żółtych pomidorków koktajlowych oraz pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Dla większych łasuchów doskonałym dopełnieniem śniadania staną się tosty francuskie w wersji wytrawnej – z szynką i serem żółtym. Aby pieczywo nabrało bardziej wyrazistego odcienia, do roztrzepanych jajek z mlekiem wsypmy szczyptę kurkumy, która nada całości intensywnie żółty kolor. W formie orzeźwiającego dodatku do letniego śniadania warto podać rozcieńczony sok z cytryny lub tradycyjne, indyjskie mango lassi ze szczyptą kardamonu i odrobiną wody różanej.

Słoneczna kuchnia na lato: Menu w kolorze żółtym

fot. Organizator

Złociste popołudnie

Zachowany w żółtej tonacji obiad również nie musi przysparzać większych problemów, jeśli chodzi o komponowanie menu i dobór składników. W formie przystawki ciekawie prezentować się będzie grillowana żółta cukinia z wiórkami sera i natką pietruszki lub pokrojony w plastry pieczony żółty burak, polany oliwą i octem winnym, z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika. W roli zupy doskonale prezentować się będzie wyjątkowo pożywny chowder kukurydziany. – Sprawdzonym dodatkiem do wszelkich dań o aksamitnej konsystencji są kremowe serki topione. Dzięki nim łatwo i szybko zabielimy każdą zupę, bez ryzyka zważenia. Ponadto, charakterystyczna nuta smakowa sprawi, że danie nie będzie ani za kwaśne, ani za słodkie – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Gotując drugie danie, możemy skorzystać z pełni sezonu na kurki i przyrządzić aromatyczne risotto z dodatkiem oliwy truflowej lub azjatycki makaron jajeczny z kurczakiem. Miłośnicy bardziej tradycyjnych dań z pewnością nie pogardzą kultowym kotletem schabowym z plasterkiem ananasa i serem żółtym czy filetem z kurczaka obtoczonym w apetycznej panierce z płatków kukurydzianych.

Więcej smakowitych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Słoneczna kuchnia na lato: Menu w kolorze żółtym

fot. Organizator

Składniki:

- 4 kukurydze w kolbie
- 1,5 l wody
- 2 średnie marchewki
- ¼ selera
- 1 pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 400 g Serka topionego kremowego MSM Mońki
- 1 łyżka sosu sojowego
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kolby kukurydzy przeciąć na pół i ostrym nożem ściąć ziarna. Zalać wodą w garnku i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać serek topiony, sól, pieprz, sos sojowy, utarty na drobnym oczku imbir i kurkumę. Na koniec zupę zabielić słodką śmietanką. Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Magdalena Brzęczek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■