POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [22.07.2018, 18:08:35] • Polska

Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

fot. Organizator

Łagodny, słodki, miodowy aromat lipowych kwiatów to nieodłączny atrybut wczesnego lata. To właśnie lipom lipiec zawdzięcza swoją nazwę. Wtedy też pszczoły pilnie zbierają nektar, który po około tygodniu zmienia się w pełnowartościowy, złocisty smakołyk. Wraz z początkiem lipca warto poznać kulinarne możliwości miodu, a szczególnie jego najpopularniejszej odmiany, którą zawdzięczamy właśnie kwiatom lipy.

Miód to doskonały dodatek nie tylko do ciepłych napojów i deserów. Z jego pomocą wzbogacimy smak śniadań i dań obiadowych. Z czym najlepiej łączyć miodową słodycz?

Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

fot. Organizator

Pszczela praca

Czas powstawania miodu, od momentu złożenia go w plastrach woskowych, jest stosunkowo krótki (5-8 dni). Niemniej nie przez cały rok pszczoły mają dostęp do kwiatów, pozwalających wyprodukować złoty syrop. Ponadto dla wytworzenia 1 kg miodu pszczoła musi odwiedzić blisko 4 miliony kwiatów, odbywając w tym celu od 40 do 80 tys. wycieczek poza ul. Biorąc pod uwagę ograniczony czas kwitnienia miododajnych roślin oraz ogrom pszczelej pracy łatwiej zrozumieć, dlaczego ceny prawdziwego miodu potrafią sięgać kilkudziesięciu złotych za litr. Za najdroższy uznawany jest miód manuka z Nowej Zelandii. Rekordzistą na skalę światową jest niemniej tak zwany „miód elficki” (około 21.000 zł za kilogram), wydobywany z jaskini położonej na głębokości ok. 1,8 km na terenie Turcji. Co ciekawe, ponieważ na etapie „produkcji” nektar łączy się z wydzielanymi przez pszczoły enzymami, miód, mimo, iż pozyskiwany z roślin, nie jest on zaliczany do produktów wegańskich.

Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

fot. Organizator

Kulinarne miodobranie

Miód słynie przede wszystkim ze swoich właściwości prozdrowotnych. Nie można niemniej zapomnieć o tkwiącym w nim potencjale kulinarnym. Przede wszystkim miód warto wykorzystać w roli zamiennika cukru, dodając go do herbaty, kawy, koktajli, ciast oraz wszelkich innych słodkich przysmaków. Intensywna słodycz i gęsta konsystencja sprawiają, że sam w sobie jest idealną marynatą do ryb i mięs, szczególnie w połączeniu z musztardą. Wyśmienicie smakują także zapiekane w miodzie warzywa. W parze z sokiem z cytryny i oliwą stworzy on z kolei apetyczny słodko-kwaśny dressing sałatkowy. Jego słodki smak w sałatce idealnie przełamiemy dzięki wiórkom delikatnie pikantnego sera żółtego typu szwajcarskiego. Urozmaiceniem dla sałatki z miodowym dressingiem może stać się również żółty ser typu holenderskiego podawany z grilla, który kroimy w grube plastry i przed położeniem na ruszt owijamy w folię aluminiową – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Z miodem warto również poeksperymentować, tworząc w mniejszych słoiczkach ulubione kompozycje smakowe i na wzór oliwy mieszając go z suszonymi pączkami róży, laską cynamonu, anyżem, goździkami, płatkami chili czy tymiankiem.

Więcej ciekawostek kulinarnych znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Magdalena Brzęczek


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■