POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [06.07.2018, 08:21:48] • Polska

Kuchnia z nutą rozmarynu – idealna na lato

Kuchnia z nutą rozmarynu – idealna na lato

fot. Organizator

Klasycznym dodatkiem w letnim jadłospisie jest mięta – wyjątkowo aromatyczna, świeża, z delikatną goryczką. Nie każdy wie jednak, że także rozmaryn potrafi wprowadzić szczyptę orzeźwienia do codziennych dań, choć w nieco łagodniejszy sposób. Niepozorne, intensywnie zielone igiełki z sosnowo-imbirową nutą idealnie skomponują się daniami obiadowymi, jak i menu deserowym.

Rosnąc w swoim naturalnym środowisku, czyli na wybrzeżu Morza Śródziemnomorskiego, rozmaryn występuje w formie krzewów o wysokości nawet do 2 metrów. Na szczęście z powodzeniem można uprawiać go także w doniczce, na kuchennym parapecie. Najważniejsze, aby wybrane miejsce było dobrze nasłonecznione, tworząc dzięki temu namiastkę słonecznego Południa.


Rozmarynowe sekrety

Od wieków rozmaryn używany był jako naturalny środek konserwujący do mięs. Ekstrakt z rozmarynu także dziś, jako substancja przedłużająca świeżość produktów spożywczych, otrzymał aprobatę Unii Europejskiej i dołączył do grona rekomendowanych, naturalnych składników żywności. Za jego właściwości konserwujące odpowiada kwas karnozowy i karnozol. Naturalny konserwant pozyskiwany z rozmarynu na etykiecie widnieje pod symbolem E 392. Charakterystyczny smak rozmarynu nie bez powodu przypomina aromat listków mięty. Oba zioła, podobnie jak bazylia oraz szałwia, zawierają kwas rozmarynowy będący nośnikiem wyjątkowo rześkiego aromatu. Rozmaryn jest także polecany przy dolegliwościach pokarmowych. W formie naparu łagodzi niestrawność, jak również pobudza apetyt. Dodany do kąpieli poprawia natomiast krążenie krwi.


Apetyt na świeżość

Ze względu na swoje właściwości konserwujące rozmaryn często jest wykorzystywany jako składnik dań mięsnych i rybnych. Wśród warzyw, których smak zostaje spotęgowany dzięki drobnym igiełkom, warto zwrócić uwagę między innymi na szpinak, pomidory, a także ziemniaki. – Rozmaryn włączony do zapiekanych dań uwalnia pod wpływem temperatury jeszcze intensywniejszy smak. Dlatego też wyśmienicie komponuje się z wszelkimi serami, które długo utrzymują ciepło i pozwalają na stałe uwalnianie się apetycznego aromatu. Jednym z najprostszych i wyśmienitych dań o rozmarynowej nucie jest zapiekanka ziemniaczana z młodych ziemniaków i cukinii z serem typu szwajcarskiego – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Rozmaryn bardzo często wykorzystywany jest także do przygotowania deserów, a nawet drinków. W letnie upały nic tak nie doda nam energii jak domowa lemoniada cytrusowa z rozmarynem i cukrem trzcinowym.
Więcej inspiracji kulinarnych znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Kuchnia z nutą rozmarynu – idealna na lato

fot. Organizator

Zapiekanka z młodych ziemniaków i cukinii z serem Aldamer

(Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki:
ok. 1 kg młodych ziemniaków
1 młoda cukinia
0,5 l słodkiej śmietanki 18%
2 żółtka
2 ząbki czosnku
100 g sera Aldamer MSM Mońki
100 g wędzonego boczku
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
sól i pieprz do smaku

Kuchnia z nutą rozmarynu – idealna na lato

fot. Organizator

Wykonanie:

Do słoika wlać śmietankę, dodać żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręcić słoik, dokładnie zmieszać składniki energicznie potrząsając. Następnie przelać do żaroodpornego naczynia i posypać starkowanym serem.

Ziemniaki oskrobać, umyć i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posypać drobno pokrojonym boczkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 40 minut. Gotową zapiekankę posypać igiełkami świeżego rozmarynu.

Smacznego!

Magdalena Brzęczek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■