iswinoujscie.pl • Środa [27.06.2018, 07:40:47] • Świnoujście
Dzień rybaka, to już marka. Świetna zabawa i świetne jedzenie

fot. Andrzej Ryfczyński
W niedzielę, od południa, świnoujscy rybacy świętowali swój dzień. Dzień Rybaka obchodzony jest tradycyjnie w dniu imienin Świętego Piotra, ich patrona. W tym dniu baza im. Lechosława Goździka otworzyła swoje podwoje dla wszystkich chętnych. Uroczystemu otwarciu imprezy towarzyszył koncert wojskowej orkiestry. Już od godziny 12.00 rozpoczęły się pokazy. Najstarsi rybacy prezentowali jak wygląda ich praca. Jeden z nich opowiadał o dawnych sposobach łowienia ryb. Następnie uszkodził siatkę po to tylko by zademonstrować jak sprawnie można ją naprawić. Pokazów i atrakcji było tego dnia znacznie więcej.
Rybacy zrzeszeni w LGR już od kilku dni pracowali by przygotować bazę na przyjęcie gości. Oprócz świątecznego porządku trzeba było zadbać o rybne smakołyki, tak by nie zabrakło ich dla nikogo z odwiedzających. Rybka podawana była tu w wielu postaciach. Dla smakoszy czekała zupa rybna. Dla zwolenników tradycyjnych smaków nie zabrakło tradycyjnie smażonej bałtyckiej rybki.

fot. Andrzej Ryfczyński
Oprócz atrakcji kulinarnych wspomniany Miejski Dom Kultury zadbał o program morski. Wykonawcy mieli do dyspozycji specjalnie zainstalowaną tu scenę. Na lądzie organizatorzy postarali się także o atrakcje historyczne, Uruchomiono tu tzw ‘strefę Słowian”, którzy-jak wiadomo-od zarania parali się rybołówstwem.

fot. Andrzej Ryfczyński
Podobnie jak w poprzednich latach nie zabrakło największej podaj atrakcji-pokazów stawiania sieci. Część gości, zwłaszcza turystów miała przy tej pierwszą okazje w życiu obserwować jak wygląda praca rybaka kutrowego.

fot. Andrzej Ryfczyński
Świetnie bawili się dorośli i dzieci. Na tych, którzy wytrzymali do końca czekała jeszcze jedna atrakcja. Można było potańczyć pod chmurką przy znanych przebojach.

fot. Andrzej Ryfczyński
Zabawę prowadził, pamiętny jeszcze z dyskotek organizowanych w nieistniejącej Jazz Club Scena -DJ Mistrz.

fot. Andrzej Ryfczyński
źródło: www.iswinoujscie.pl
Podziękowania dla organizatorów oraz pracowników Stowarzyszenia. Rybka była wyśmienita.
Byłam pierwszy raz na takiej uroczystości i chciałabym podziękować organizatorom za wkład pracy i poczęstunek. Dobrze że są jeszcze tego typu spotkania.
No droga pani blond!Tak się ubrać to można ale nie z tymi kiełbasami, i ta długość sukienki, o mój Boże gdzie lustro?
POWINNO BYĆ ŚWIĘTO RYBAKA TROCHĘ SZACUNKU DLA TYCH LUDZI
Bardzo fajnie było i dużo atrakcji dla dzieci Brawo
A ja byłam od 12 tej. Z przyjemnością posłucham Orkiestry Marynarki Wojskowej, zjadłam smacznego dorsza, spróbowałam przysmaków ze śledzia, spotkałam się ze znajomymi i spędziłam bardzo miło 2 godziny. Dzieci też się bardzo fajnie bawiły, przygotowano dla nich wiele atrakcji. Tylko zupą rybne to się kucharz nie popisał. Bardzo dziękuję organizatorom i wszystkim, którzy się solidnie napracowali aby inni miło spędzili czas.
Dzień biedaka
Zupa rybna, zespół z Biadek i tanie piwo sprzedawane drogo, to nie żadna marka, tylko imitacja wiejskiego odpustu i tandeta.
PRZED GODZ 15.00 NIC SIE NIE DZIALO TAK TYLKO PIWO I TROCHE CIASTA PO RYBIE NAWET ZAPACHU NIE BYLO SPRZATALI STOLY LAWKI O 16.00 CHWATY ZASPIEWALI (swietna zabawa i swietne jedzenie)SMIECHU WARTE
Piotra jest 29 czerwca.
Wpis został usunięty ze względu na złamanie prawa lub regulaminu serwisu przez użytkownika/Admin
bylem o 15 i bylo tylko piwo
ta susza już przeraża
To były prawdziwe Dni morza, zaś to co zrobił ludzie Żmurkiewicza czyli Dożynki to była żenada do kwadratu.
Nie kpijcie z ludzi, gdyby dzień rybaka był marka to byście zbankrutowali