Receptur istnieje kilka, zarówno z nadzieniem ukrytym w cieście, jak i w formie łódeczki, z wyraźnie widocznymi w środku składnikami. Dzięki drugiej metodzie zapewnimy sobie intensywniejsze doznania smakowe, gdyż wykorzystane w formie farszu produkty dodatkowo apetycznie się zarumienią. Warto pamiętać, że bogatszy aromat uzyskamy mieszając ze sobą kilka różnych gatunków sera.
Chaczapuri z serem Monieckim i topionym kremowym
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
50 g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g serka topionego kremowego
150 g bryndzy
150 g sera mozzarella
4 łyżeczki masła
4 żółtka
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280oC piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.
Smacznego!
Więcej apetycznych przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.