POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [05.06.2018, 14:15:08] • Polska

Bądź zdrów jak ryba! Czy wiesz, że....

Bądź zdrów jak ryba! Czy wiesz, że....

fot. Organizator

Sola dorasta do 70 cm długości i maksymalnie 3 kg masy. Charakteryzuje się płaskim, owalnym kształtem ciała z oczami po tej samej stronie tułowia. Płetwa grzbietowa rozpoczyna się tuż za głową i sięga nasady ogona. Strona grzbietowa szarobrązowa do czerwonawobrązowej z dużymi, ciemnymi, nieregularnie rozmieszczonymi cętkami. Należy do najszlachetniejszych ryb o bardzo delikatnym smaku. Jest rybą chudą, o białym mięsie, wyróżnia ją niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. Sola to także dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, selenu i witaminy D.

Sola: wartość odżywcza
Sola jest rybą chudą o niskiej zawartości tłuszczu. W 100 g mięsa znajduje się zaledwie 0,5 g tłuszczu ogółem. Wśród tłuszczów najwięcej w tej rybie jest tłuszczów jednonienasyconych oraz tłuszczów wielonienasyconych. W soli jest mała ilość cholesterolu przyczyniającego się do rozwoju miażdżycy, chorób serca czy udaru mózgu.

Sola: witaminy i składniki mineralne
Sola to dobre źródło selenu oraz witaminy D, które wykazują dobroczynny wpływ na organizm. W soli znajduje się 30,0 µg selenu, co pokrywa 55% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Selen wpływa na poprawę odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Witamina D, której ilość w 100 g soli pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania w 160%. Witamina D uczestniczy w szeregu procesów w organizmie: bierze udział w procesach metabolicznych kości, jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu depresji.

Jak przygotowywać solę?
Solę można przygotować na wiele sposobów, jej mięso jest białe, elastyczne, bardzo soczyste oraz nie zawiera drobnych ości. Na rynku sola jest dostępna w całości, wypatroszona lub w postaci filetów. Jej jakość jest porównywalna przez cały rok, jednak smakosze uważają, że najlepsza jest wiosną, kiedy sola przebywa w wodach, które są bogate w wodorosty, co przyczynia się do poprawy jej smaku. Sola nadaje się do pieczenia, pieczenia w folii aluminiowej, duszenia, gotowania tradycyjnego, gotowania na parze, smażenia czy faszerowania. Można podawać ją z warzywami, na musach warzywnych, z salsą owocową. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, risotto czy zup rybnych. Z soli można również przygotować roladki rybne oraz pulpeciki, kotleciki rybne. Ryba jest źródłem witaminy D, a jej wchłanianie można zwiększyć przez połączenie ze szpinakiem, brokułami czy migdałami - stanowią one dobre roślinne źródło wapnia, zwiększającego wchłanianie witaminy D.
Na zdrowie!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nasze dziewczęta ze Świnoujścia i ich opiekun i choreograf Izabela Gromek - Świątek zdobyły pierwsze miejsce w 27 FESTIWALU TWÓRCZOŚCI DZIECIĘCEJ WOJSKA POLSKIEGO . TEATR TAŃCA GOTHIKA PO RAZ DRUGI Z RZĘDU ZOSTAŁ LAUREATEM 27. FESTIWALU TWÓRCZOŚCI DZIECIĘCEJ WOJSKA POLSKIEGO ORAZ NAGRODY SPECJALNEJ POLSKIEJ GRUPY ZBROJENIOWEJ. TEATR TAŃCA GOTHIKA 🥇🏆 Liliana Ośmialowska, Nadia Guzik, Wiktoria Mokrzycka, Zofia Tałanda, Hanna Puźniak, Łucja Drachal, Luiza Kradyna, Ida Świątek, Zuzanna Wlczak, Julia Tarnowska. Tytuł widowiska tanecznego: "JESZCZE POLSKA NIE ZGINEŁA, KIEDY MY ŻYJEMY" 🇵🇱 ■