Składniki na 4 porcje:
- pierś z kurczaka 500 g
- sałata lodowa pół główki
- świeży ananas 8 plastrów
- miód 1 łyżka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sok z cytryny 4 łyżki
- awokado 2 sztuki
- pomidor 4 sztuki
- papryczka chilli 1 sztuka
- placki do tortilli (np. Dan Cake) 4 sztuki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. W powstałej marynacie zamarynować pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka przez ok. godzinę. Na rozgrzanym ruszcie zgrillować kurczaka i plastry ananasa. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na tortille np. Dan Cake, dodać pokrojone na kawałki awokado, pomidory i papryczkę chilli. Dodać zgrillowane ananasy i pokrojone na cząstki piersi z kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl