Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Czas przygotowania: 15 minut
1 porcja
Bardzo łatwy
Składniki:
- sałata masłowa lub rzymska 1 mała główka
- rzodkiewka 8 sztuk
- ogórek gruntowy 3 małe sztuki
- szczypiorek 1 pęczek
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- serek wiejski od OSM Piątnica 1 sztuka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a ogórki w półplasterki. Dodać pokrojony szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku szczyptą cukru i soli. Połączyć z odsączonym z płynu serkiem wiejskim i całość wymieszać. Wyłożyć do miseczek i polać odrobiną oleju.
Smacznego!