POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [16.05.2018, 07:55:13] • Polska

PRZEPIS NA DZIEŃ MAMY: Tartaletki z rabarbarem i kremem migdałowym

PRZEPIS NA DZIEŃ MAMY: Tartaletki z rabarbarem i kremem migdałowym

fot. Organizator

Dzień Mamy to bez wątpienia wyjątkowe święto dla wszystkich – na samą myśl o naszych rodzicielkach, serce wypełnia fala radości. Każda mama z pewnością doceni czas i serce włożone w przygotowanie pysznego deseru z okazji jej święta. Do jego przygotowanie wykorzystajmy wiosenny przysmak, jakim jest rabarbar. Błyskawiczne tartaletki z aksamitnym, migdałowym kremem i karmelizowanym rabarbarem skradną serce każdej mamy.

Składniki na 12 tartaletek:

- młode laski rabarbaru 4 sztuki
- cukier 1 łyżka
- woda 50 ml
- mielone migdały ¾ szklanki
- biała czekolada 100 g
- serek mascarpone 100 g
- śmietanka 36% 100 g
- tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) 12 sztuk
- listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. W garnku podgrzać wodę z cukrem cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać również zmielone migdały. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę. Udekorować listkiem mięty.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Do prezydentki Świnoujścia wpłynął wniosek Związku Miast i Gmin Uzdrowiskowych w sprawie zmiany w zasadach parkowania w dzielnicy nadmorskiej. Rada zgodziła się by jeszcze podczas dzisiejszej sesji głosować nad tym projektem ■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■