POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [11.05.2018, 16:57:30] • zachodniopomorskie

Zachodniopomorskie z mistrzami koktajli! Rusza półfinał World Class Poland 2018

Zachodniopomorskie z mistrzami koktajli! Rusza półfinał World Class Poland 2018

fot. Organizator

Polscy piłkarze zwierają szyki na mundial w Rosji, a w tym samym czasie do awansu do światowej ligi szykują się także zawodnicy z barmańskiej areny. Wśród nich barmani z Kołobrzegu, Szczecina, Świnoujścia i Goleniowa! Organizator konkursu World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na światowe zawody – tym razem do Berlina.

W półfinałowej trzydziestce konkursu znaleźli się:
Jarosław Wieczorek, Hotel Wellness ProVita, Kołobrzeg
Bart Miedeksza, 17 Schodów, Szczecin
Izabela Olbracht ze Szczecina, obecnie Speakeasy, Wrocław
Maciej Mazur ze Świnoujścia, obecnie Z ust do ust, Kraków
Arkadiusz Prunesti z Goleniowa, obecnie MUS bar&view, Poznań

Serwują pyszne i kreatywne koktajle, swoimi umiejętnościami i postawą potwierdzają, że barman to nie tylko zawód, ale już profesja. Przed nimi emocjonująca rywalizacja, a także szansa na niesamowitą przygodę i karierę na międzynarodowej scenie barmańskiej. Jeszcze w maju zmierzą się w półfinale, a najlepszych w połowie czerwca czeka krajowy finał w Warszawie. Zwycięstwo w konkursie oznacza bilet do Berlina, gdzie polski Barman Roku zmierzy się z rywalami z około 60 państw.

World Class to światowy program, który odkrywa i promuje barmańskie talenty. W 9-letniej historii globalny tytuł zdobyło czterech Europejczyków. Polska oddeleguje swojego zawodnika do konkursu po raz czwarty. Dotychczas o statuetkę World Class ubiegali się warszawscy barmani: Janusz Lemiesz (2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).

Przedstawiamy sylwetki półfinalistów:

Jarosław Wieczorek
Lat 37, za barem od 7 lat
Szef baru w Hotel Wellness ProVita, Kołobrzeg
Barman i gastronom w każdym calu. Doświadczenie w branży gastronomicznej: 19 lat. Posiadacz międzynarodowych dyplomów barmańskich I i II stopnia, technik technologii żywienia i obsługi turystycznej. Finalista konkursów dla baristów i barmanów. Specjalista od nalewek, kordiałów i konfitur oraz łączenia koktajli z kulinariami. Dawniej właściciel własnej gastronomii, z epizodem w roli szefa kuchni w Szkocji. Od 5 lat szef baru w Hotelu Wellness ProVita w rodzinnym Kołobrzegu. Nie „obsługiwał angielskiego króla”, ale Gordona Browna, byłego premiera Wielkiej Brytanii już tak!

Bart Miedeksza
Lat 30, za barem od ponad 8 lat
Barman w 17 Schodów, Szczecin
Artystyczna dusza i poszukiwacz prawdziwego spełnienia w życiu, które zawodowo odnalazł w kontakcie z ludźmi i sztuce barmańskiej. Urodził się w Szczecinie, gdzie od najmłodszych lat uczył się fotografii i gry na gitarze. Pracował w Wielkiej Brytanii jako fotograf. Potem zdobywał doświadczenie barmańskie w Warszawie, Szczecinie oraz Londynie, m.in. jako menedżer baru w High Water, by wrócić do rodzinnego miasta, gdzie rozwija pasję w lokalu 17 Schodów. Ma na swoim koncie udział w kilku brytyjskich konkursach barmańskich, w tym World Class UK w 2017 roku.

Izabela Olbracht
Lat 23, za barem od 1,5 roku
Barmanka w Speakeasy, Wrocław
Z wykształcenia projektantka wnętrz i Home stager. Sztukę barmańską zgłębia od niedawna, ale z gastronomią związana jest od dłuższego czasu. Pierwsze koktajlowe kroki stawiała w lokalu 17 Schodów w rodzinnym Szczecinie, potem rozpoczęła pracę we Wrocławiu. W międzyczasie ukończyła kurs barmański i uczestniczyła w konkursach. Swoje wykształcenie oraz kulinarne doświadczenie wykorzystuje w kreowaniu połączeń potraw z koktajlami, kładąc nacisk także na aspekt wizualny serwowanych kompozycji.

Maciej Mazur
Lat 24, za barem od prawie 3 lat
Barman w Z ust do ust, Kraków
Absolwent zarządzania o specjalizacji: gospodarka nieruchomościami. Z gastronomią miał do czynienia początkowo sporadycznie, pracując sezonowo w barach i restauracjach w rodzinnym Świnoujściu. Niecałe 3 lata temu za barem stanął tylko na chwilę – i tak już zostało! Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie, by po pierwszych doświadczeniach w poznańskich lokalach, trafić do Krakowa. W międzyczasie odniósł sukcesy w kilkunastu konkursach. Do World Class Poland zakwalifikował się po raz pierwszy.

Arkadiusz Prunesti
Lat 25, za barem od 5 lat
Szef baru w MUS bar&view, Poznań
Pochodzi z Goleniowa (woj. zachodniopomorskie). Inżynier ze specjalizacją w zarządzaniu jakością żywności, barman z wykształcenia i zamiłowania. Z gastronomią zawodowo związany od 7 lat. Profesjonalną karierę za barem zaczynał na Majorce, następnie szlifował fach w wielu poznańskich lokalach. „Weteran” konkursów barmańskich, w World Class Poland startuje po raz czwarty, w tym dwukrotnie dotarł do Top 12. Znaki szczególne: zamiłowanie do włoskich smaków w kuchni i za barem oraz imponujące wąsy!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■