POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [11.05.2018, 16:57:30] • zachodniopomorskie

Zachodniopomorskie z mistrzami koktajli! Rusza półfinał World Class Poland 2018

Zachodniopomorskie z mistrzami koktajli! Rusza półfinał World Class Poland 2018

fot. Organizator

Polscy piłkarze zwierają szyki na mundial w Rosji, a w tym samym czasie do awansu do światowej ligi szykują się także zawodnicy z barmańskiej areny. Wśród nich barmani z Kołobrzegu, Szczecina, Świnoujścia i Goleniowa! Organizator konkursu World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na światowe zawody – tym razem do Berlina.

W półfinałowej trzydziestce konkursu znaleźli się:
Jarosław Wieczorek, Hotel Wellness ProVita, Kołobrzeg
Bart Miedeksza, 17 Schodów, Szczecin
Izabela Olbracht ze Szczecina, obecnie Speakeasy, Wrocław
Maciej Mazur ze Świnoujścia, obecnie Z ust do ust, Kraków
Arkadiusz Prunesti z Goleniowa, obecnie MUS bar&view, Poznań

Serwują pyszne i kreatywne koktajle, swoimi umiejętnościami i postawą potwierdzają, że barman to nie tylko zawód, ale już profesja. Przed nimi emocjonująca rywalizacja, a także szansa na niesamowitą przygodę i karierę na międzynarodowej scenie barmańskiej. Jeszcze w maju zmierzą się w półfinale, a najlepszych w połowie czerwca czeka krajowy finał w Warszawie. Zwycięstwo w konkursie oznacza bilet do Berlina, gdzie polski Barman Roku zmierzy się z rywalami z około 60 państw.

World Class to światowy program, który odkrywa i promuje barmańskie talenty. W 9-letniej historii globalny tytuł zdobyło czterech Europejczyków. Polska oddeleguje swojego zawodnika do konkursu po raz czwarty. Dotychczas o statuetkę World Class ubiegali się warszawscy barmani: Janusz Lemiesz (2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).

Przedstawiamy sylwetki półfinalistów:

Jarosław Wieczorek
Lat 37, za barem od 7 lat
Szef baru w Hotel Wellness ProVita, Kołobrzeg
Barman i gastronom w każdym calu. Doświadczenie w branży gastronomicznej: 19 lat. Posiadacz międzynarodowych dyplomów barmańskich I i II stopnia, technik technologii żywienia i obsługi turystycznej. Finalista konkursów dla baristów i barmanów. Specjalista od nalewek, kordiałów i konfitur oraz łączenia koktajli z kulinariami. Dawniej właściciel własnej gastronomii, z epizodem w roli szefa kuchni w Szkocji. Od 5 lat szef baru w Hotelu Wellness ProVita w rodzinnym Kołobrzegu. Nie „obsługiwał angielskiego króla”, ale Gordona Browna, byłego premiera Wielkiej Brytanii już tak!

Bart Miedeksza
Lat 30, za barem od ponad 8 lat
Barman w 17 Schodów, Szczecin
Artystyczna dusza i poszukiwacz prawdziwego spełnienia w życiu, które zawodowo odnalazł w kontakcie z ludźmi i sztuce barmańskiej. Urodził się w Szczecinie, gdzie od najmłodszych lat uczył się fotografii i gry na gitarze. Pracował w Wielkiej Brytanii jako fotograf. Potem zdobywał doświadczenie barmańskie w Warszawie, Szczecinie oraz Londynie, m.in. jako menedżer baru w High Water, by wrócić do rodzinnego miasta, gdzie rozwija pasję w lokalu 17 Schodów. Ma na swoim koncie udział w kilku brytyjskich konkursach barmańskich, w tym World Class UK w 2017 roku.

Izabela Olbracht
Lat 23, za barem od 1,5 roku
Barmanka w Speakeasy, Wrocław
Z wykształcenia projektantka wnętrz i Home stager. Sztukę barmańską zgłębia od niedawna, ale z gastronomią związana jest od dłuższego czasu. Pierwsze koktajlowe kroki stawiała w lokalu 17 Schodów w rodzinnym Szczecinie, potem rozpoczęła pracę we Wrocławiu. W międzyczasie ukończyła kurs barmański i uczestniczyła w konkursach. Swoje wykształcenie oraz kulinarne doświadczenie wykorzystuje w kreowaniu połączeń potraw z koktajlami, kładąc nacisk także na aspekt wizualny serwowanych kompozycji.

Maciej Mazur
Lat 24, za barem od prawie 3 lat
Barman w Z ust do ust, Kraków
Absolwent zarządzania o specjalizacji: gospodarka nieruchomościami. Z gastronomią miał do czynienia początkowo sporadycznie, pracując sezonowo w barach i restauracjach w rodzinnym Świnoujściu. Niecałe 3 lata temu za barem stanął tylko na chwilę – i tak już zostało! Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie, by po pierwszych doświadczeniach w poznańskich lokalach, trafić do Krakowa. W międzyczasie odniósł sukcesy w kilkunastu konkursach. Do World Class Poland zakwalifikował się po raz pierwszy.

Arkadiusz Prunesti
Lat 25, za barem od 5 lat
Szef baru w MUS bar&view, Poznań
Pochodzi z Goleniowa (woj. zachodniopomorskie). Inżynier ze specjalizacją w zarządzaniu jakością żywności, barman z wykształcenia i zamiłowania. Z gastronomią zawodowo związany od 7 lat. Profesjonalną karierę za barem zaczynał na Majorce, następnie szlifował fach w wielu poznańskich lokalach. „Weteran” konkursów barmańskich, w World Class Poland startuje po raz czwarty, w tym dwukrotnie dotarł do Top 12. Znaki szczególne: zamiłowanie do włoskich smaków w kuchni i za barem oraz imponujące wąsy!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Uwaga! Gołoledź i oblodzenie w Zachodniopomorskiem – trudne warunki na drogach od dziś, godz. 8:00. Intensywne opady marznące mżawki i deszczu utrudnią poruszanie się pieszym i kierowcom. Zachowaj ostrożność – śliskie chodniki i jezdnie! ■ We wtorek 14 stycznia 2025 r. o godzinie 9.00 na placu Rybaka w Świnoujściu rozpoczną się uroczystości pamięci ofiar katastrofy promu m/f „ Jan Heweliusz”. To największa morska tragedia w powojennej Polsce. Zginęło w niej 55 osób, w tym 35 pasażerów i 20 członków załogi. O godzinie 9.00 zabrzmią tyfony i syreny na statkach oraz okrętach stojących w świnoujskim porcie ■ W Zachodniopomorskim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się dziś (sobota) posiedzenie Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Tematami przewodnimi były trudna sytuacja meteorologiczna w naszym województwie oraz ognisko pryszczycy, które wykryto u bydła w przygranicznym powiecie Maerkisch-Oderland. W związku z tym ostatnim, na granicy specjalnym nadzorem zostaną objęte transporty zwierząt z Niemiec ■ Rozpoczęły się prace nad budową ulicy Nowojachtowej w Świnoujściu, która ma połączyć ulice Jachtową i Uzdrowiskową. Inwestycja budzi wiele emocji, a zdania mieszkańców są mocno podzielone. Powód? Droga przebiega przez mocno zadrzewiony teren parkowy, graniczący z Parkiem Zdrojowym, stanowiący naturalne schronienie dla licznych zwierząt, takich jak sarny, lisy czy króliki, oraz pełniącym funkcję naturalnego filtra powietrza dla Świnoujścia ■