POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [03.05.2018, 16:08:27] • Polska

Grill z czterech stron świata

Grill z czterech stron świata

fot. Organizator

To dopiero początek tak długo wyczekiwanego sezonu grillowego. Klasyki w stylu zarumienionej kiełbaski, czy marynowanego karczku przywołają wspomnienia plenerowych przyjęć w gronie przyjaciół. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić nasze grillowe menu sięgając po dodatki z różnych stron świata. Nie poświęcimy przy tym na ich przygotowanie wiele czasu, który spokojnie będzie można wykorzystać na wspólne zabawy i długie rozmowy ze znajomymi w ogrodzie.

Serwując podczas grillowego garden party dodatki rodem z Ameryki, wybranych krajów Europy, Azji i Afryki zabierzemy naszych gości w ciekawą kulinarną podróż i to bez wychodzenia z ogrodu!

Amerykański sen
Zdaje się, że nie ma na świecie większych miłośników grillowania niż Amerykanie. Soczyste steki, marynaty na bazie whisky i nieśmiertelny sos barbecue to nieodłączny element garden party
w amerykańskim stylu. Jeśli do naszego menu chcemy wprowadzić kulinarne elementy zza Oceanu przygotujmy równie amerykańskie mini hot-dogi. Mięciutka bułka, w której bez problemu zmieści się połowa tradycyjnej parówki, a do tego meksykański akcent w postaci guacamole oraz salsy pomidorowej i małą przekąskę przed główną częścią wspólnego grillowania mamy gotową!
– Amerykańskie mini hot-dogi będą też świetną przekąską na Kinder party w ogrodzie, którą nasze pociechy będą mogły szybko zjeść i bawić się dalej z przyjaciółmi. – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake, w której ofercie właśnie pojawiły się gotowe bułki do mini hot-dogów. Równie amerykańskim dodatkiem do mięs będą też zgrillowane pod serową pierzynką tosty XXL z dodatkiem mielonego mięsa i papryki.

Chrupiące klasyki spod Wieży Eiffla
Jeśli zależy nam, aby naszemu niezobowiązującemu menu grillowego dodać nieco elegancji i szyku, pozostańmy w naszej kulinarnej podróży na Starym Kontynencie, a konkretnie we Francji. Zwłaszcza, że tradycyjna kuchnia francuska oferuje nam dodatek idealny wprost na grilla – bułeczki i bagietki.
– Świetną bazę stanowić będą wstępnie podpieczone bułki i bagietki. – mówi Wiktor Kowalski. – Wystarczy zaledwie kilka minut na ruszcie, aby nadać im złocisty kolor i pożądaną chrupkość. Z czym je podawać? Francuski smak uzyskamy dodając do bułeczek plaster sera camembert, łyżeczkę sosu z żurawiny i skruszone orzeszki pini. Z kolei, zarumieniona bagietkę możemy połamać na mniejsze kawałki i maczać w serowym fondue. Będzie to też świetny element integrujący naszych gości.

Egzotyka i orient na talerzu
Azja i Afryka to na pierwszy rzut oka mniej oczywiste kierunki kulinarnej podróży podczas grillowania. Nic bardziej mylnego – małe przekąski z owocami morza, grillowany deser i egzotyczne garden party gotowe. Świetnym dodatkiem do grillowanych mięs będzie lekka sałatka z azjatyckim, aromatycznym sosem i grillowanymi krewetkami. – Wbrew pozorom przygotowanie grillowanych owoców morza, szczególnie krewetek nie jest trudne. Wystarczy skropić je sokiem z cytryny, delikatnie posolić i podpiec na mocno rozgrzanym ruszcie z każdej strony przez kilka minut, pilnując cały czas, by się nie spaliły. – mówi Robert Muzyczka, ekspert kulinarny firmy Dan Cake i szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

A jak przemycić nieco tropikalnej Afryki w grillowym menu? Postawmy na deser z grillowanymi owocami! Dobrze grillują się banany, ananasy, czy arbuzy. By wydobyć z nich głębię smaku warto dodać przyprawy takie jak cynamon i wanilia, a także wino. – Grillowane owoce będą dobrym dodatkiem do przekrojonej na pół mlecznej bułeczki, posmarowanej kremowym serkiem z dodatkiem cynamonu i miodu. Taki wiosenny deser będzie idealnym zwieńczeniem przyjęcia w ogrodzie.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■