POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [31.03.2018, 07:40:16] • Polska

Przedświąteczna gorączka – pieczenia! 5 sprawdzonych przepisów na słodką Wielkanoc

Przedświąteczna gorączka – pieczenia! 5 sprawdzonych przepisów na słodką Wielkanoc

fot. Organizator

Wielkanoc to czas pełen radości – także na naszych świątecznych stołach, które w tym czasie wypełniają kolorowe pisanki, pyszne, warzywne sałatki, ale także – oryginalne wypieki, na które przez cały rok czeka z niecierpliwością cała rodzina. Babki, mazurki, serniki, makowce i torty – to właśnie one już za kilka dni będą podbijać nasze podniebienia! By smakowały wyśmienicie, do ich przygotowania wykorzystajmy sprawdzone już przepisy – tylko wtedy świetnie się udadzą.

Królewska babka – bez glutenu i laktozy
Mówią, że królowa jest tylko jedna! I wśród wielkanocnych wypieków jest nią z pewnością tradycyjna babka. Puszysta, elegancka, a przy tym wyjątkowo smaczna. Dodatkowo – bardzo prosta w przygotowaniu. W towarzystwie migdałów smakować będzie wyśmienicie. Dzięki temu, iż jest to przepis na wariant bez glutenu i bez laktozy, bez obaw zajadać się nią będą mogli wszyscy domownicy oraz zaproszeni goście.

Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy)

Składniki:
200g mąki migdałowej (migdały zmielone na mąkę)
120g mąki ryżowej
3 duże jaja
100g cukru trzcinowego
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100g Kasi 100% roślinnej bez laktozy
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru pudru
2 łyżki wody
100g migdałów w cukrze do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Jaja pomieszaj z cukrem trzcinowym i ubij je dobrze na puch. Następnie dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia i wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Wymieszaj dokładnie w misce - bezglutenowy proszek do pieczenia, obie mąki, cynamon i sodę oczyszczoną.
3. Do masy jajecznej dodaj powstałą z mąki masę i dokładnie wymieszaj.
4. Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i przez około 30 minut piecz. Po upływie tego czasu uchyl lekko drzwiczki piekarnika, by gotowe ciasto wystygło.
5. Następnie ucieraj cukier puder dodając do niego po odrobinie wodę – w efekcie powinien on być gładki i gęsty. Gotowe ciasto polej lukrem i przyozdób migdałami.

Sernik – w granacie
Choć jego nazwa może być nieco myląca, „granatowy sernik” wcale nie odbiega od tego tradycyjnego w kwestii swojego koloru. Nie zmienia to jednak faktu, że na świątecznym stole z pewnością zrobi on prawdziwą furorę – z dodatkiem nazywanego „owocem życia” granatu. Do dekoracji wykorzystajmy pestki owocu. Jak je wydobyć? Wystarczy naciąć łupinę, a następnie połamać ją na kawałki i stukając łyżeczką w skórę, wyciągnąć pestki do miseczki wypełnionej zimną wodą. Tak przygotowany sernik będzie smakował i wyglądał – doskonale.

Granatowy sernik

Składniki:
100g kostki do pieczenia Kasia
150g mąki
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka jaj (L)
700g twarogu sernikowego
150g cukru
100g kostki do pieczenia Kasia
3 jajka (L)
40g budyniu w proszku
150ml grenadiny (syropu z granatów)
150ml mleka
50ml mleka
2 tabliczki białej czekolady
250g śmietany 18%
1 granat

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce: proszek do pieczenia, mąkę, cukier, kostkę do pieczenia Kasia i żółtka jaj.
2. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Ciasto przesyp do formy i lekko dociśnij łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut.
3. W tym czasie przygotuj masę serową. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść. Ubij jajka z cukrem na puch. Dorzuć twaróg, proszek budyniowy i roztopioną kostkę do pieczenia Kasia.
4. Na koniec dodaj wymieszaną z mlekiem grenadinę. Tak przygotowaną masę przelej na podpieczony spód i piecz około 50 minut w 170°C. Na niższym „piętrze” piekarnika postaw naczynie z odrobiną wody - dzięki temu sernik nie będzie pękał podczas pieczenia.
5. Mleko podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się wszystko rozpuści, a otrzymana masa będzie gładka. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
6. Otrzymaną masę wyłóż na wierzch wystudzonego sernika i udekoruj nasionami granatu. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Mleczny mazur
Mango, kiwi, truskawki – choć owoce te zwykle bardziej kojarzą się nam z okresem letnim, teraz doskonale odnajdą się też na wielkanocnym stole. Konkretniej, w przepisie na tradycyjnego mazurka, który w swoim mlecznym wydaniu smakować będzie wyjątkowo. Pamiętajmy, by do przygotowania spodu wykorzystać dobrze schłodzoną i pokrojoną na drobniejsze kawałki kostkę do pieczenia, która nada ciastu odpowiednią strukturę. Mniam!
Mleczny mazurek z owocami

Składniki:
125g kostki do pieczenia Kasia
250g mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko (M)
125g kostki do pieczenia Kasia
0,25 szklanki mleka
0,25 szklanki cukru
120g mleka w proszku
100g serka śmietankowego
1 mango
2 kiwi
4 truskawki

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, posiekaną kostkę do pieczenia Kasia i jajko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj 2 łyżki wody. Ciasto przełóż na stół i zagnieć.
2. Następnie rozwałkowuj na cienki placek. Foremkę o wymiarach około 20x25 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
3. Ciastem wylep spód i boki foremki. Całość nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 15 minut.
4. Mleko zagotuj z cukrem i wystudź. Miękką Kasię utrzyj na krem. Ciągle ucierając dolewaj cienkim
strumieniem mleko z cukrem.
5. Następnie dodaj, małymi porcjami, mleko w proszku i serek. Cały czas ucieraj.
6. Gotowy krem wyłóż na wystudzone ciasto i równo rozprowadź. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.

Górka z czekolady
Jeżeli w nadchodzące Święta nie dość nam będzie jeszcze wielkanocnej babki, w wersji dla wyjątkowych łasuchów wypiek przygotować możemy także w wariancie pełnym dobroci - z dodatkiem orzechów i czekolady. Jeżeli dodatkowo jej wierzch przyozdobimy kolorowymi, czekoladowymi cukierkami, zachwyt naszych gości - gwarantowany!
Babka czekoladowo-orzechowa

Składniki:
200g mąki pszennej
100g orzechów laskowych
3 jajka (L)
150g kostki do pieczenia Kasia
150g drobnego cukru
100g czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g gorzkiej czekolady
50ml śmietanki 30%
10g kostki do pieczenia Kasia
garść czekoladowych cukiereczków do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Orzechy posiekaj drobno w blenderze. Czekoladę również drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami. Formę do babki wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
3. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na puch. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.
4. Następnie dodawaj mąkę z orzechami i rum. Na koniec wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180°C.
6. W rondelku podgrzej śmietankę z kostką do pieczenia Kasia. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą polej ciasto i udekoruj cukiereczkami.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■