Składniki
Na ciasto:
200 g 3 PAULY Mieszanka jasnych mąk
50 g 3 PAULY mąki teff
60 g cukru
szczypta Soli
5 g suchych drożdży
1 opakowanie cukru wanilinowego
Aromat cytrynowy
40 g masła
150 ml mleka
1 jajo
Do podsypywania przy zagniataniu:
50 g 3 PAULY Lekka mieszanka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Wymieszaj w dużej misce mąki, przyprawy i aromaty oraz suszone drożdże.
2. Roztop i dolej masło i mleko. Wymieszaj całość mikserem, a następnie dodaj jajko ewentualne bakalie i znowu delikatnie wymieszaj
3. Przykryj miskę i pozostaw ciasto na 45 minut.
4. Następnie ciasto wyłóż na blat i ostrożnie zagniataj rękoma podsypując mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
5. Ciasto delikatnie rozwałkuj lub rozciągnij bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia na blasze (lub podziel i uformuj bułeczki)
6. Rozgrzej piekarnik do 175 ° C umieść blachę do pieczenia w gorącym piekarniku i piecz ok 30 minut.
Ostudzone ciasto polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! 3pauly.de