POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [08.02.2018, 08:03:29] • Polska

Tłusty Czwartek inaczej, czyli łakomstwo bez cukru

Tłusty Czwartek inaczej, czyli łakomstwo bez cukru

fot. Organizator

Najbardziej przepyszny dzień roku już niebawem. A czy pyszniej zawsze musi oznaczać bardziej słodko? Niekoniecznie. Równie wyśmienity i sycący Tłusty Czwartek celebrować możemy w nieco innej wersji. Wśród przepisów nie bazujących tylko i wyłącznie na słodkości znaleźć możemy zarówno propozycje wytrawne, jak również takie, które zachwycą nas swym smakiem mimo braku dodatku cukru.

Smakowe eksperymenty w kuchni mogą przynieść niespodziewane efekty, szczególnie jeśli w tegoroczny Tłusty Czwartek marzy nam się łakomstwo, lecz niekoniecznie tylko słodkie. Jakie przysmaki pozbawione nuty słodyczy możemy przygotować na zbliżającą się ucztę?

Karmel przełamany
Jednym z najpyszniejszych duetów smakowych ostatnich sezonów jest solony karmel. Pomimo, że wciąż na wskroś słodki, deser ten stanowi doskonałą propozycję dla osób, które sceptycznie podchodzą do niekonwencjonalnych deserów. Najlepiej przygotować go samodzielnie w domu, dzięki czemu pomimo kaloryczności przysmak ten będzie pozbawiony sztucznych dodatków. Tradycyjna wersja składa się oczywiście przede wszystkim z cukru. Kilka łyżek należy roztopić w rondelku ustawionym na małym ogniu. Po tym jak zbrązowieje, bardzo delikatnie dolać wodę i wymieszać, po czym dodać kilka łyżek wysokoprocentowej śmietanki i masła, a na koniec grubo zmieloną sól. Wersja bezcukrowa składa się z kolei z suszonych daktyli z dodatkiem, w zależności od przepisu, syropu klonowego, masła orzechowego, wanilii oraz migdałów. Solony karmel doskonale uzupełni recepturę ciast, mlecznych kaw oraz deserów lodowych.

Z warzywniaka i zielnika
Ciasta marchewkowego z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Wyśmienite, lecz niekoniecznie słodkie wypieki powstać mogą także z wykorzystaniem innych warzyw, na co dzień lądujących w zupie. Przepysznym smakiem i bajecznym kolorem cechować się będzie ciasto z odrobiną buraczków. Na przekór utartym schematom możemy przygotować również domowe lody, którym buraki nadadzą intensywnie rubinową i apetyczną barwę. Zimowe desery smakowicie zaprezentują się z kolei w wersji ziołowej, z dodatkiem orzeźwiającej bazylii lub mięty. Domowe ciasteczka, zamiast z kawałeczkami czekolady, przygotować możemy z drobno pokrojonymi pomidorami suszonymi, oliwkami i rozmarynem.

Pączek bez cukru, róży i adwokatu
Bez flagowych dodatków pączek zdaje się nie być pączkiem. Niemniej uruchamiając wyobraźnię, bez trudy przygotujemy chrupiące i miękkie pączki zastępując słodkie dodatki wytrawnymi. Ponadto w takiej formie mogą zostać podane jako treściwe dopełnienie zup lub jako przekąska imprezowa podawana z kilkoma różnymi dipami. Znacznie łatwiej przygotujemy domowe pączki na słono wtedy, gdy zamiast nadziewać je składnikami, po prostu „wgnieciemy” je w ciasto. – Dobrym uzupełnieniem dań przygotowanych na ciepło są żółte sery, które pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają swą konsystencję. Smażone pączki z kawałeczkami żółtego sera doskonale smakować będą niedługo po wyjęciu z oleju, kiedy wciąż pozostaną delikatnie ciepłe – mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

Najprostszy pudding świata
Czasem najpyszniejsze desery wyczarujemy w kilka chwil wykorzystując jedynie zdrowe składniki. Prawdopodobnie nawet smaczniejszą wersją od oryginału jest pudding czekoladowy na bazie banana i awokado. Wystarczy jedno miękkie awokado, bardzo dojrzały banan, który będzie dzięki temu pełen słodyczy, duża łyżka gorzkiego kakao i pół szklanki mleka roślinnego. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Różnica smakowa w porównaniu z deserem w kubeczku będzie niemożliwa do wychwycenia, a zamiast dużej dawki cukru dostarczymy naszemu organizmowi witaminy i minerały.

Słone pączki serowe z ostrym sosem oliwnym

Składniki na pączki:
• 0,75 l mleka
• 0,75 kg mąki
• 3 żółtka
• 30 g drożdży
• 1 płaska łyżeczka soli
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
• pieprz do smaku
• 200 g sera Gouda MSM Mońki
• olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:
• 100 ml oliwy z oliwek
• 2 łyżki sosu sojowego
• ¼ średniej papryczki chili
• ½ pęczka szczypiorku
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól do smaku
• 1 łyżeczka łuskanego, prażonego sezamu

Wykonanie:
Do drożdży dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i całość wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, wcześniej przygotowane drożdże, sól, posiekane igiełki rozmarynu, oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Usmażyć pączki, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka z olejem. Pączki po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W osobnej miseczce zmieszać wszystkie składniki na sos.
Smacznego!

Więcej przepisów i ciekawostek kulinarnych znaleźć można na www.msm-monki.pl.


komentarzy: 2, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-2 z 2

Gość • Czwartek [08.02.2018, 18:08:11] • [IP: 92.42.114.***]

kto powiedział ze sól jest szkodliwa? Chyba że spożywasz sól drogową z dodatkami, albo tą najtanszą ze sklepu, bo cukier i ta biała sól to trucizny napakowane chemią. Korzysta sie z soli morskiej a najlepiej z soli kopanej np Himalajskiej lub Kłodawskiej, mają wiele minerałów prozdrowotnych.Smacznego tłustego pączka

Gość • Czwartek [08.02.2018, 09:33:13] • [IP: 80.245.189.***]

Zamiast cukru - sól - obydwie" zdrowe" substancje- SMACZNEGO !

Oglądasz 1-2 z 2
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Do prezydentki Świnoujścia wpłynął wniosek Związku Miast i Gmin Uzdrowiskowych w sprawie zmiany w zasadach parkowania w dzielnicy nadmorskiej. Rada zgodziła się by jeszcze podczas dzisiejszej sesji głosować nad tym projektem ■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■