Składniki na 16 porcji
• gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake
• likier pomarańczowy – 1/2 szklanki
• woda – ¼ szklanki
• sok z cytryny – 2 łyżka
• konfitura żurawinowa – 2 słoiczki po 250 g
• cukier puder – 100 g
• woda do lukru - 2 łyżki
• żurawina świeża – do dekoracji
Przygotowanie:
Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake
Magdalena Kosińska
Specjalista ds. Public Relations
Naprawdę szybki wyrób, tylko najpierw trzeba kupić likier pomarańczowy, dwa słoiczki konfitury żurawinowej. Czyli taniej i szybciej będzie, gdy kupię tort.