Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie pierogów z jagodami Jawo
sos waniliowy:
150ml mleka
100ml słodkiej śmietany 30- 36%
40g cukru
1 laska wanilii
3 żółtka
Przygotowanie:
Ugotuj pierogi z jagodami zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut. Przygotuj sos waniliowy: przekrój wzdłuż laskę wanilii i wyciągnij za pomocą noża ziarenka. Mleko i śmietanę wlej do niedużego garnka, dodaj laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadź do zagotowania, a następnie wyciągnij z garnka laskę wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę. Do utartych żółtek wlej powoli przez gęste sitko gorące mleko. Powstałą masę dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, ciągle mieszając łyżką. Masa nie może się zagotować, bo zważą się żółtka. Sos gęstnieje powoli. Ugotowane pierogi polej sosem. Udekoruj borówkami i listkiem mięty.
Wskazówka:
W wersji skróconej można polać gotowym sosem waniliowym.
Smacznego!
jawo.pl
" Masa nie może się zagotować, bo zważą się żółtka" - ciekawe jak będzie ich waga ? Panu chodziło zapewne o to, że mogą się zwarzyć :-)) Jak się nie zna ortografii to należało napisać, że żółtka mogą się ściąć :-))