Przygotowanie tradycyjnych, polskich świąt Bożego Narodzenia jest niezwykle czasochłonne. Z samodzielnego przygotowania domowych pierogów, barszczu, karpia, czy śledzi w kilku odsłonach niechętnie rezygnujemy. Święta to jednak przede wszystkim czas dla najbliższych. Zaoszczędźmy go jak najwięcej i zamiast kolejnego piernika, rolady czy sernika postawmy na gotowane słodkości – smaczne, długo zachowujące swoją świeżość i elegancko podane.
Słodki deser na świąteczny obiad
Przygotowanie świątecznego obiadu jest równie czasochłonne co przygotowanie wigilijnej wieczerzy zwłaszcza, że w większości polskich domów wiąże się z wizytą nie tylko bliskiej, ale też dalszej rodziny. Właśnie na takie okazje potrzebne są słodkie wypieki, które zachwycają nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale też prezentują się niezwykle elegancko na świątecznym stole.
Wypiekiem, które idealnie spełnia te kryteria jest tort – elegancki, ponadczasowy, zawsze w nadający spotkaniom świątecznego charakteru. – Naszą tortową propozycją na tegoroczne święta jest Tort Sachera. – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake - To słynny, wiedeński tort świąteczny, którego tradycja produkcji sięga 1832 roku. Wypiekany według oryginalnej receptury, wypełniony wyrazistym, morelowym nadzieniem i oblany prawdziwą czekoladą, stanowi idealny deser do popołudniowej, świątecznej kawy w gronie najbliższych. Równie elegancko na świątecznym stole będą prezentować się ciasta – czekoladowe i marmurkowe. Wyraziste w smaku, oblane prawdziwą czekoladą, a do tego zapakowane w elegancki kartonik ciasto Premium sprawdzi się jako miły prezent, gdy ze świąteczną wizytą udamy się do znajomych.
Słodkości na leniwe popołudnie z najbliższymi
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas dla najbliższych – dla tych, z którymi przebywamy na co dzień, ale w wirze codziennych obowiązków poświęcamy wciąż nie tyle czasu, ile byśmy chcieli. To właśnie leniwe, radosne świąteczne popołudnia, spędzone w domu pod kocem, z kubkiem gorącej kawy lub herbaty, cieszą najbardziej. Osłodźmy sobie te wspólne chwile kawałkiem wyjątkowo świątecznego ciasta – Strucli bożonarodzeniowej. - To klasyczne świąteczne ciasto, wywodzące się z niemieckiej tradycji bożonarodzeniowej. – podkreśla Wiktor Kowalski - W naszej ofercie przygotowaliśmy w tym roku dwa warianty smakowe tego drożdżowego wypieku – obficie wypełnioną rodzynkami oraz nadzianą prawdziwym marcepanem i obsypaną cukrem pudrem – oba w nowym opakowaniu. Strucla wspaniale podkreśli smak i wyjątkowość Bożego Narodzenia w Twoim domu. Dla fanów tradycyjnych wypieków Dan Cake na święta przygotował także dwie propozycje babek drożdżowych. Pierwszą jest lekko słodka o wyraźnym, ale delikatnym smaku czekolady Babka marmurkowa. Drugą – orzeźwiająca Babka cytrynowa, obsypana cukrem pudrem niczym grudniowym śniegiem. Obie stanowić będą idealne uzupełnienie świątecznej kawy w gronie najbliższych.
Magdalena Kosińska
Specjalista ds. Public Relations
Wolę sam upiec ciasto... dużo mniej chemii!! Wesołych Świąt i... smacznego :-))