Zbilansowane, sycące oraz doskonałe o dowolnej porze dnia – miski wypełnione rozmaitymi produktami to szybki patent na zdrowy posiłek. Ponadto idealnie sprawdzą się one w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje większej dawki witamin. Jakie kompozycje możemy przygotować na lunch, obiad czy kolację?
Pomysł #1: Barwy jesieni
Nasycone barwy na talerzu z pewnością pobudzą nasz apetyt. Najbardziej pożywnym elementem jesiennej miski będzie ciecierzyca przyprawiona po ugotowaniu szczyptą kurkumy, która nada jej przepiękny, złocisty kolor. Dodatkowo, korzystając z sezonu, dodajemy kostki upieczonej w piekarniku dyni. Na krawędzi układamy pokrojoną w piórka czerwoną paprykę i czerwoną cebulę. Swojskim i bardzo apetycznym akcentem staną się marynowane buraczki, a sycącym dodatkiem – rozkrojone na pół jajko ugotowane na twardo. I voilà! Miska pełna jesiennych kolorów i aromatów w komplecie.
Pomysł #2: W słońcu Toskanii
Miskę smakołyków możemy przygotować również inspirując się ulubioną kuchnią, na przykład włoską. W takim wypadku idealną bazą będzie drobny makaron (muszelki, „ryż”, gwiazdki), który mieszamy z pokrojonymi w małe kawałeczki pomidorami suszonymi w oliwie. Dodajemy pomidorki koktajlowe, garść rukoli, kilka oliwek oraz pokrojone w paski awokado. Dodatkowym, bardziej treściwym elementem może stać się poszarpana mozzarella lub utarty ser żółty. Całość dopełni kilka kropli octu balsamicznego i listki świeżej bazylii.
Pomysł #3: Zielono mi
Smakowity i ciekawie prezentujący się posiłek skomponujemy wybierając składniki w jednym tylko kolorze. Zielona miska zdrowych składników w sezonie jesienno-zimowym może zawierać pieczoną brukselkę, listki szpinaku i ugotowane różyczki brokułu. Świeżym i chrupiącym dodatkiem staną się blanszowane strączki groszku cukrowego oraz pokrojony w słupki świeży ogórek zielony. – Jednobarwną miskę warto urozmaicić treściwym sosem na bazie serka topionego, z utartym ząbkiem czosnku i szczyptą posiekanego koperku – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Jako źródło węglowodanów możemy wykorzystać kaszę jęczmienną lub gryczaną.
Magdalena Brzęczek
Specjalista ds. PR