Składniki na 12 porcji (12 babeczek)
• jabłka – 1 kg + 3 sztuki do dekoracji
• białe wino półsłodkie – 1/2 szklanki
• sok z cytryny – 1 łyżka
• cukier wanilinowy – ½ opakowania
• budyń waniliowy – 1 opakowanie
• mleko – 1 szklanka
• cukier – ½ szklanki
• cynamon – ½ łyżeczki
• Mini babeczki do nadzień słodkich Dan Cake – 1/2 opakowania
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, pozostawić 2 sztuki nieobrane do dekoracji. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. Białe wino, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Dodać jabłka i gotować mieszkając aż zmiękną. Masę jabłeczną wystudzić. W oddzielnym garnku zagotować ¾ szklanki mleka. Budyń rozpuścić w pozostałej ¼ szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Dodać cynamon, wymieszać. Mini babeczki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić do połowy masą jabłeczną. Na masę wyłożyć budyń. Udekorować plasterkami jabłka ze skórką. Podawać wystudzone.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka – Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Magdalena Kosińska
Specjalista ds. Public Relations