Dzięki regionalnej żywności i dziedzictwu kulinarnemu możliwe jest stworzenie mocnej regionalnej tożsamości. Promowanie produktów i działań informacyjnych związanych z regionem należy do działaczy „Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego”.
Aktualnie w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie jest 56-ciu członków. 13 listopada br. certyfikaty otrzymają:
Gospodarstwo rolne Leszek Jager, Radziszewo
Polmarkt Sp. z o. o. oddział Ińsko
Miodowy raj Andrzej Rytwiński, Dygowo
Restauracja Kurna Chata, Świnoujście
Winnica Sydonia, Pęzino
Pizzeria u Jana, Stargard
Przyjęcie nowych członków odbędzie się podczas seminarium informacyjno-szkoleniowego dla członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie. Na spotkaniu omówiona zostanie m.in. idea sieci , warunki, korzyści i działania wynikające z członkostwa przedsiębiorstw branży spożywczej w stowarzyszeniach, organizacjach, grupach dystrybuujących żywność, a także przedstawione będą przepisy sanitarne dotyczące produkcji żywności tradycyjnej, regionalnej i lokalnej.
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
Bardzo tłusto i strasznie drogo. Wszystko smakuje tak samo jak wszedzie, gotowe surówki, mrozone i odsmażane polprodukty.
niedobre, odgrzewane żarcie. Dwa razy popsułam sobie obecnoscią w tym miejscu rodzinną uroczystość.
niepolecam mysla ze nawalą frytek i zmieniakow ociekajac tluszcem i wielkie mi porcje bylem raz z rodzinka i nigdy wiecej naprawde nieiwem ludzie niemaja gustu ani smaku
Fajna knajpa, dobre jedzenie, ale trochę mało podają w porcjach i jest tam bardzo drogo...A reszta ok, wystrój fajny, klimat niespotykany, cisza i spokój:) Można posiedzieć i odpocząć.
Ale się głośno o nas zrobiło :-), skorzystam więc z okazji i podziękuję całemu Personelowi Kurnej Chaty - bez Was nie było by tej wspaniałej atmosfery i radości z codziennej pracy, dziękuję też byłym pracownikom za czas nam poświęcony
HIP HIP HURA HURA. ..wpadnę niedługo na żarełko oooooo
Brawo Izunia Brawo Zbychu
A Magda Gesler była tam.
Fajna knajpka z pysznym jedzonkiem i świetną atmosferą. Polecam.
Byłam tam wieki temu ! Zawsze był fajny klimat. Teraz na pewno jest tam nowy właściciel.
A jakby tak przerobić ❝ℕ❞ na ❝𝕎❞❓
bardzo dawno temu najlepsze była tam golonka :)
Brawo Zbych i Iza.
Piękny wystrój w środku.
NAJLEPSZA (PROMENADA)PRZY PROMENADZIE I RADISSONIE
Gratulacje.Kurną Chatę przynajmniej jej nazwę kojarzę z lat młodości.Była troszkę w innym miejscu niż obecnie, ale przypominała wiejska chatę.Obiekt był cały drewniany, wewnątrz drewniane stoły i ławy, klimat - stary wiejski dom, a najfajniejsze w tym wszystkim do piwa trzeba było zamówić obowiązkowy koreczek z żółtego sera.Tak PRL wychowywał ludzi w kulturze picia.Do alkoholu musiała być koniecznie zakąska, do piwa też.ha!ha! takie były czasy, ale ogólnie Kurna Chata była zawsze OK!
Gratulacje!!
Gratulacje! :)
Jeśli chodzi o Kurna Chatę to dobry wybór. Codziennie mijam tę restaurację i zawsze jest ogrom gości. I jedzonko pyszne, regionalne.