POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [04.10.2017, 08:07:27] • Polska

Śniadanie w wersji SLOW: Pudding chlebowy z gruszką i żurawiną

Śniadanie w wersji SLOW: Pudding chlebowy z gruszką i żurawiną

fot. Organizator

Ciągły pośpiech w pracy, domowych obowiązkach, ale też w jedzeniu starajmy się choć czasem zamienić na delektowanie się chwilą. Jak to zrobić? Zamiast naprędce przygotowanej w domu kanapki czy fast foodów w pracy, rozpocznijmy dzień, rozkoszując się pożywnym śniadaniem na ciepło. Prawdziwym rarytasem będzie zapiekany pudding na bazie chleba tostowego, z dodatkiem żurawiny, gruszki i syropu klonowego. Taki posiłek przygotujemy w kilka chwil, a z pewnością wprawi nas w dobry nastrój i doda energii na cały dzień.

Składniki na 4 porcje:

• Chleb tostowy pszenny XXL
(np. Dan Cake) – 200 g
• żółtka jaj – 3
• suszona żurawina – 50 g
• dojrzałe gruszki – 3 sztuki
• mleko – 250 ml
• woda – ok. 100 ml
• masło – 20 g
• cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
• syrop klonowy – 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy Dan Cake pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masą się zetnie. Podawać na ciepło!

Smacznego!

Jakub Węgrzyn
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■