O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ?
Po pierwsze – zwróćmy uwagę na oznakowanie FSC®
Jeśli na opakowaniu kartonowym zauważymy symbol FSC®, oznacza to, że powstało ono z drewna certyfikowanego, pochodzącego z lasów zarządzanych odpowiedzialnie. W takich lasach m. in. chroniona jest flora i fauna, a pozyskiwanie zasobów leśnych, nie przekracza poziomu, po którym ich odnowienie byłoby niemożliwe.
Po drugie – wybieraj opakowanie odpowiednie do potrzeb
W dzisiejszym świecie, jednym z większych wyzwań ekologicznych jest kwestia marnotrawstwa żywności. Aby temu zapobiec, warto robić przemyślane zakupy. Czasem lepiej będzie kupić kilka mniejszych opakowań, które stopniowo zużyjemy w miarę potrzeb, a kiedy indziej rozsądniej będzie kupić opakowanie zawierające większą ilość produktu. Na przykład do drugiego, szkolnego śniadania dziecka wygodniejszy będzie nieduży soczek ze słomką w kartonie. Z kolei np. do pracy można zabrać większy sok, który przechowamy w firmowej lodówce. W ten sposób wygodnie dostarczymy sobie jedną z codziennych porcji witamin i nic się nie zmarnuje. Szklanka soku pomarańczowego (ok. 200 ml), która może stanowić porcję warzyw i owoców, zapewnia aż 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Po trzecie – właściwie segreguj
Wielowarstwowe opakowania kartonowe do płynnej żywności należy wrzucać do żółtych pojemników z tworzywami sztucznymi. Jeśli dodatkowo przed tym je zgnieciemy, zajmie mniej miejsca, dzięki czemu więcej opakowań zmieści się w pojemniku.
Warto zapamiętać te 3 proste zasady i wcielić je w życie. Ich stosowanie nie zajmuje dużo czasu, a zysk dla środowiska naturalnego, co w efekcie także dla naszego zdrowia będzie niebagatelne.
Anna Zawistowska
Michael Bridge Communication