POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [03.09.2017, 08:01:32] • Polska

Dania jednogarnkowe, czyli sposób na prosty i szybki obiad

Dania jednogarnkowe, czyli sposób na prosty i szybki obiad

fot. Organizator

Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?

Do największych atutów dań jednogarnkowych z pewnością należy prosta receptura, która nie wymaga przestrzegania wielu rygorystycznych zasad w czasie gotowania. Ponadto umiejętnie planując przyrządzenie tego typu obiadu możliwe jest zakończenie kucharzenia bez ubrudzenia nadmiernej ilości sztućców i naczyń. Na korzyść potraw przygotowanych w jednym garnku przemawia także ich wyrazisty i wielowymiarowy smak, który możliwy jest do osiągnięcia dzięki swobodnemu przenikaniu się kluczowych aromatów wszystkich składników.

Węgiersko-polskie inspiracje
Związek kuchni polskiej z węgierską ma zapewne swoje początki w połowie XVI wieku, kiedy to pochodzący z ówczesnego Księstwa Siedmiogrodu Stefan Batory poślubił królową Polski Annę Jagiellonkę. Pomimo zawiłych dziejów historycznych treściwe specjały, przygotowane na bazie warzyw i mięsa na stałe przeniknęły do naszego rodzimego menu. Do najważniejszych z nich należy gulasz, który bez trudny można uznać za kluczowy element polskich obiadów. Mięso duszone z dodatkiem podsmażonej cebuli i wyrazistych przypraw podawane może być tak z ziemniakami, ryżem, jak i makaronem. Danie to w różnych wariacjach obecne jest w kanonie kulinarnym większości krajów europejskich. Do węgierskich smaków należy również leczo, które spotkać można także w menu słowackim, niemieckim, ukraińskim, czeskim, a nawet w Izraelu. Najważniejszymi składnikami są papryki oraz cebula, jednak pełniejszy smak uzyskamy dodając puszkę pokrojonych pomidorów.

Przysmak kowbojów
Mało popularnym w Polsce, niemniej należącym do kanonu kuchni amerykańskiej przysmakiem jest jambalaya – tradycyjna potrawa kreolska, której postawą jest ryż oraz różne dodatki. Do kluczowych smaków zaliczyć należy czosnek, cebulę, pomidory, paprykę, owoce morza lub mięso, które zalewane są wywarem i duszone na małym ogniu. Dawniej dokładna receptura w głównej mierze uzależniona była od rodzaju dostępnych składników. W Ameryce danie jest szczególnie popularne w południowych stanach (zwłaszcza Luizjana), niemniej posiada akcenty zaczerpnięte z również z kuchni europejskiej. Jego hiszpańskim pierwowzorem jest paella, z kolei bardzo podobnym, choć zawierającym mniej składników odpowiednikiem włoskim jest dobrze znane w naszej kuchni risotto. – Dania jednogarnkowe na bazie ryżu wymagają dość długiego gotowania na małym ogniu, dzięki czemu ryż może wchłonąć dużą ilość płynu i nadać daniu odpowiednią konsystencję. Szybkim sposobem na „zagęszczenie” risotto lub kaszotto jest dodanie odrobiny bardzo drobno startego żółtego sera, który szybko połączy składniki i urozmaici smak – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Indyjskie aromaty
Curry znane jest zarówno jako sypka przyprawa, aromatyczna i pikantna pasta, jak również kompletne danie, składające się najczęściej z kurczaka, papryki, cebuli i obowiązkowej odrobiny mleczka kokosowego. Meritum przepisu stanowią niemniej przyprawy – intensywne, nieco korzenne, diametralnie odmienne od europejskiej palety smaków, niemniej uwielbiane przez smakoszy z całego świata. Do przygotowania curry można kupić zarówno gotową mieszankę przypraw (masala), jak również pokusić się o jej samodzielne przygotowanie w domu. Decydując się na drugą opcję konieczne jest zaopatrzenie się w kurkumę, pieprz czarny, sól, kolendrę, imbir, chili, gorczycę i kmin rzymski. Kwestia proporcji pozostaje bardzo indywidualna, dzięki czemu możemy przygotować mieszankę bardziej pikantną, bądź delikatniejszą, w zależności od preferowanych smaków. Samo gotowanie jest banalnie proste. Rozpoczynając od mięsa, podsmażamy wszystkie składniki, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym i kremówką oraz doprawiamy dla smaku naszą masalą.

Francuska wykwintność
Także Francuzi nie stronią od bogatych w smaku potraw jednogarnkowych. – Francuską wersją gulaszu jest ragoût, który może być serwowany również w wersji zabielanej. Prostym sposobem na osiągnięcie pożądanego smaku i koloru jest dodanie kilku łyżeczek serka topionego, który zadba o odpowiednią konsystencję, wzbogacając jednocześnie smak sosu – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Wspominając o wersjach gulaszu znanych we Francji, nie sposób zapomnieć o wołowinie po burgundzku, rozsławionej przez Julię Child – autorkę licznych książek kucharskich i programów kulinarnych, które sprawiły, że cały świat zakochał się w kuchni francuskiej. Boeuf bourguignon uznawane jest za potrawę dość trudną, przede wszystkim ze względu na długi czas przygotowania. Proste dodatki – boczek, marchewka, cebula, czosnek, pomidory, wino i przyprawy – wraz z najlepszą jakościowo wołowiną powinny być obsmażone i następnie duszone około 3 h w bulionie mięsnym. Jak każde danie jednogarnkowe, także wołowina smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy w pełni przeniknie smakami wszystkich składników.

Magdalena Brzęczek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W piątek, 29 listopada 2024 r., o godzinie 12:00 w całej Polsce zawyją policyjne syreny. To hołd dla asp. szt. Mateusza Biernackiego, który tragicznie zginął podczas pełnienia służby ■ Do prezydentki Świnoujścia wpłynął wniosek Związku Miast i Gmin Uzdrowiskowych w sprawie zmiany w zasadach parkowania w dzielnicy nadmorskiej. Rada zgodziła się by jeszcze podczas dzisiejszej sesji głosować nad tym projektem ■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■