POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [29.07.2017, 08:50:11] • Polska

Lato w słoiczku, czyli recepta na idealną konfiturę

Lato w słoiczku, czyli recepta na idealną konfiturę

fot. Organizator

Sposobów na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień jest wiele. Do najpyszniejszych z nich niewątpliwie należą owocowe przetwory, które nawet w środku mroźnej zimny i podczas jesiennej pluchy, przeniosą nas do wypełnionego bajecznymi smakami sadu. Jak przygotować konfiturę, dżem, czy powidła, by zachować walory sezonowych owoców na dłużej? Kluczem jest dbałość o szczegóły, skrupulatne przygotowania oraz trzymanie się tradycyjnych receptur.

Pierwsze skrzypce w słynnym trio owocowych przetworów zdecydowanie gra konfitura. To właśnie ona stanowi najbardziej wyrazisty, pełen słodyczy i dużych, apetycznych kawałków owoców rarytas, który niezależnie od panującej za oknem pogody przywoła aurę minionego lata. Poznając najważniejsze tajniki tworzenia konfitur nawet w zaciszu własnego domu będziemy mogli przyrządzić przepyszne delicje, które urozmaicą domowe ciasta, pieczywo, wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki oraz przede wszystkim stworzą wyśmienitą kropkę nad „i” dla filiżanki intensywnej, czarnej herbaty.

Klucz do pełni smaku
Rozsądek może podpowiadać nam, że dla uzyskania idealnej konfitury wystarczy wrzucić do garnka świeże owoce, zasypać cukrem i gotować. Nic bardziej mylnego. O ile w ten sposób można przyrządzić pyszne śliwkowe powidła, konfitura wymaga nieco więcej kunsztu. Po pierwsze, aby stworzyć kipiący od owocowych smaków specjał najważniejsza jest odpowiednia baza. Dlatego też do jego przygotowania należy wybierać jedynie najbardziej dojrzałe i pozbawione skaz i wgnieceń truskawki, wiśnie, jeżyny, aronie czy morele. Pamiętajmy, że nawet śladowe ilości pleśni mogą zepsuć najsmaczniejszą konfiturę. Po drugie – słodzenie. Odpowiednia zawartość cukru pozwala zachować smak i fakturę owoców oraz sprawia, że zatrzymają one swój smak na dłużej. - Na 1 kg owoców często przypada aż 1 kg cukru, który ostatecznie stanowi 60-70% gotowego przetworu. Pamiętajmy jednak, by z cukrem nie przesadzić, bo owoce mają swoją naturalną słodycz, która i tak zostanie uwolniona podczas długiego procesu gotowania. - radzi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dwór Korona Karkonoszy. Po trzecie – czas. Doskonała konfitura wymaga cierpliwości i precyzji. W pierwszej kolejności musi zostać przygotowany gęsty, cukrowy syrop. Dopiero później zanurzamy w nim świeże owoce, które powinny gotować się długo i na bardzo małym ogniu, by w pełni nasycone zostały słodyczą. Nie można zapomnieć także o wyparzeniu i dokładnym osuszeniu słoiczków i zakrętek, co zapewni ich perfekcyjne domknięcie. Są dwa sposoby sterylizacji słoików. Słoiczki możemy zagotować, wystarczy, że umieścimy je w garnku w zimnej wodzie, doprowadzając ją do wrzenia i pozostawiając słoiki w tym stanie przez ok. 5 minut albo też w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza.

Apetyczne pocztówki z wakacji
Konfitura najczęściej kojarzy się ze smakiem truskawek, malin, czy wiśni. Warto niemniej poszerzyć kulinarne horyzonty tworząc kompozycje smakowe, które rzadko można dostrzec na sklepowych półkach. Nietuzinkowym połączeniem będzie konfitura na bazie czereśni z gorzką czekoladą i odrobiną rumu. – Ta wyrazista, owocowo-czekoladowa konfitura będzie idealnym dopełnieniem dla miękkiej, puszystej mlecznej bułeczki, która stanowi świetną podstawę każdego śniadania – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake – producenta piekarniczych wyrobów pakowanych.
Innym, nietuzinkowym owocem, którego aromat możemy zamknąć w słoiczku jest arbuz. Jego smak nie tylko jak żaden inny kojarzy się z upalnym latem. Arbuz ze względu na wartości odżywcze, zawartość elektrolitów, potasu i składników zmniejszających stany zapalne jest prawdziwym hitem, docenianym przez dietetyków. I co ciekawe, jest świetnym produktem pod przygotowanie dżemu, czy konfitury. - Jesienne śniadanie w mig odegna czyhającą chandrę, jeśli lekko podpieczony w tosterze lub w piekarniku Chleb tostowy maślany posmarujemy odrobiną arbuzowego rarytasu. – zauważa ekspert Dan Cake. -Zamknięte w szczelnym, wygodnym worku i pokrojone w idealnie równe kromki pieczywo tostowe oraz słoik owocowych smaków sprawią ponadto, że przygotowanie pysznego posiłku zajmie nam zaledwie kilka chwil.

Magdalena Kosińska
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W piątek, 29 listopada 2024 r., o godzinie 12:00 w całej Polsce zawyją policyjne syreny. To hołd dla asp. szt. Mateusza Biernackiego, który tragicznie zginął podczas pełnienia służby ■ Do prezydentki Świnoujścia wpłynął wniosek Związku Miast i Gmin Uzdrowiskowych w sprawie zmiany w zasadach parkowania w dzielnicy nadmorskiej. Rada zgodziła się by jeszcze podczas dzisiejszej sesji głosować nad tym projektem ■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■