Ognisko to idealne zwieñczenie gor±cych, wakacyjnych dni. Bez wzglêdu na to, gdzie spêdzamy letni czas – w kajaku na jednej z mazurskich rzek, na pla¿y czy te¿ na górskim szlaku – na ¿ywym ogniu za ka¿dym razem bez trudu przygotujemy prawdziw± ucztê. Co istotne, to rozwi±zanie ekologiczne i sprzyjaj±ce integracji – wszak blask ogniska w naturalny sposób jednoczy i zachêca do wspólnego biesiadowania.
Ognisty niezbêdnik
Kluczem do sukcesu jest zaopatrzenie, które nale¿y przygotowaæ odpowiednio wcze¶niej. Amatorzy grilla z pewno¶ci± bêd± zaskoczeni jak krótka jest lista potrzebnych akcesoriów. Poza solidnymi, naostrzonymi patykami, na których piec bêdziemy miêso, przydatna bêdzie równie¿ mocna folia do pieczenia. Oczywi¶cie do tego zestawu podstawowego mo¿emy dodaæ tacki
i plastikowe sztuæce, choæ nie jest to konieczne – kie³basê mo¿na je¶æ wprost z patyka lub uj±æ j± przez kromkê chleba. Je¶li jednak nie mo¿emy obej¶æ siê bez plastikowych naczyñ, pamiêtajmy równie¿ o workach, w których schowamy ¶mieci, by nastêpnie koniecznie wywie¼æ je z lasu lub polany przeznaczonej do organizacji ognisk.
Smaczny survival
W kwestii wyposa¿enia warto trzymaæ siê tradycji i nie zabieraæ na ognisko zbêdnych przedmiotów, polegaj±c na tym, co akurat znajdziemy pod rêk±. Ognisko bowiem ma wiele wspólnego z survivalem! Naostrzone patyki, drewno i folia aluminiowa to naprawdê wszystko, czego nam potrzeba. Perspektywa jednak zmienia siê, gdy dojdziemy do menu. Do absolutnie
kultowych, pra¿onych w ¿arze ziemniaków i pieczonej kie³baski warto dodaæ nieco nowo¶ci, aby unikn±æ nudy. Ciekaw± alternatyw± bêd± bataty oraz aromatyczne wêdliny
z dodatkiem oryginalnych zió³ i przypraw, jak np. Kie³basa z Czosnkiem Nied¼wiedzim firmy Gzella. – Ognisko to prawdziwy test jako¶ci – mówi Karolina Kawczyñska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. – Jedynie wêdliny wysokomiêsne o gêstej konsystencji z widocznymi kawa³kami miêsa maj± szansê ³adnie upiec siê nad ogniskiem. Wytopienie t³uszczu i odparowanie niewielkiej ilo¶ci wody nie powoduje w ich przypadku pêkniêcia skórki. Doskona³ym przyk³adem jest Kie³basa
z Czosnkiem Nied¼wiedzim. Produkt stworzony z my¶l± o wielbicielach posi³ków na ¶wie¿ym powietrzu zawiera a¿ 94% miêsa, a dodatek w postaci czosnku nied¼wiedziego sprawia, ¿e przysmak wyró¿nia siê unikalnym aromatem. Co ciekawe, listki czosnku maj± bogate w³a¶ciwo¶ci prozdrowotne; m.in. zmniejszaj± ryzyko rozwoju nowotworów, wzmacniaj± uk³ad odporno¶ciowy
i sercowo-naczyniowy, zapobiegaj± pojawieniu siê infekcji, a tak¿e wspomagaj± trawienie.
Ziemniaki to za ma³o
Na ognisku mo¿emy upiec tak¿e lekko t³uste miêso pod warunkiem, ¿e wcze¶niej zamarynujemy je przynajmniej przez dwie godziny. Pod³u¿ne kawa³ki karkówki wystarczy nadziaæ na ostry patyk i piec nad ogniem. W ¿arze mo¿emy przygotowaæ z kolei m³ode marchewki i pietruszki obsypane sol± morsk±, jak równie¿ wybrane owoce. Do torebki przygotowanej z mocnej folii wystarczy wsypaæ cukier i cynamon, aby upieczone jab³ka b±d¼ gruszki zmieni³y siê
w wy¶mienity deser w s³odkim sosie. Ognisko to tak¿e idealna okazja, aby przyrz±dziæ zag³êbiowski przysmak, czyli pra¿onki, rodzaj zapiekanki. Niezbêdny jest ¿eliwny garnek na nó¿kach, który wstawiamy w ognisko. W naczyniu nale¿y u³o¿yæ warstwowo: li¶cie kapusty, ziemniaki, kie³basê, buraczki, boczek oraz opcjonalnie marchewkê. Sk³adniki powinny byæ pokrojone w ¶redniej wielko¶ci kawa³ki, aby zbyt szybko siê nie rozgotowa³y i nie straci³y kszta³tu. Ca³o¶æ nale¿y obficie doprawiæ sol± i pieprzem. Warzywa powinny piec siê oko³o 45 minut. Czas mo¿na oczywi¶cie wyd³u¿yæ, je¶li lubimy lekko przyrumienione potrawy. Najwa¿niejszym elementem pra¿onek s± wêdliny – warto wybieraæ wiêc wysokomiêsne produkty, jak np. wspomnian± Kie³basê z Czosnkiem Nied¼wiedzim czy Kie³basê Francusk± od firmy Gzella.
Mi³o¶nicy zró¿nicowanych smaków mog± nie tylko piec w klasyczny sposób swoje potrawy grillowe, ale tak¿e przyrz±dzaæ je w formie gulaszu, deserów czy tego co podpowie im fantazja.
Bez znaczenia jednak jakie smaki wybior±, ognisko niezmiennie bêdzie ³±czyæ ludzi tak jak robi to od pokoleñ.
Dominika Szalek
Specjalista ds. PR