Bułeczki Mleczne w wielu odsłonach zachwycają podniebienia smakoszy w całej Europie. Docenia się je przede wszystkim za niezwykłą puszystość, lekko słodki smak i niepowtarzalny aromat świeżego pieczywa drożdżowego. Swoją nazwę zawdzięczają składowi – zawierają ponad 21% mleka, choć występują również w wersji z niewielkimi kawałkami czekolady.
Jako podstawa śniadania
W obu wariantach smakowych Bułeczki Mleczne stanowić będą idealną podstawę zarówno pierwszego, jak i drugiego śniadania. Można je podawać z masłem, różnego rodzaju dżemami czy kremami kanapkowymi. – Świetnie komponują się np. z pastą z mango z dodatkiem pistacji, hummusem z orzechami czy z tradycyjną pastą ze świeżego twarożku i szczypiorkiem. Wyśmienicie będą też smakować z serkiem wiejskim na słodko – z dodatkiem miodu oraz świeżymi, sezonowymi owocami. – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake.
Wytrawnie – na obiad
Poza klasycznym, śniadaniowym przeznaczeniem, z dodatkiem Bułeczek Mlecznych przygotujemy pożywny obiad. – Co ciekawe, delikatna słodycz bułeczek dobrze komponuje się też z wytrawnymi dodatkami - plastrem łososia i zielonym pesto lub w klimacie włoskim – z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą.
Można je także wykorzystać jako dodatek lub bazę dań obiadowych. - W wersji na gorąco będą bardzo oryginalnym dodatkiem do mięsnego gulaszu z warzywami. Wystarczy je delikatnie podsmażyć na sklarowanym maśle i podać identycznie jak ciepłą bagietkę. – dodaje ekspert firmy Dan Cake.
- Zaskakująco smaczne będą też Bułeczki Mleczne faszerowane pâté, czyli aksamitnym pasztetem z wątróbki drobiowej. Wyciętą nożem kieszonkę w środku wystarczy napełnić przygotowaną wcześniej masą wątróbkową, następnie zostawić do ochłodzenia i stężenia masy, a później podzielić na niewielkie krążki. Danie będzie naprawdę wykwitne, jeśli dodamy odrobinę konfitury z żurawiny lub porzeczki. To także świetny pomysł na przekąskę podczas przyjęcia. – dodaje Wiktor Kowalski.
Kolacja poza domem
Letnie wieczory zachęcają do wspólnego grillowania w gronie rodziny lub z przyjaciółmi. Warto wybić się z rutyny i trochę poeksperymentować - zamiast tradycyjnych kiełbas czy innych mięs postawmy na grill w wersji słodkiej, czyli grillowane owoce. – Najwygodniej będzie je podawać na przekrojonym, mięciutkim wnętrzu Bułeczki Mlecznej. – Będzie ona idealnym dodatkiem do zgrillowanych bananów polanych ciepłą czekoladą lub grillowanej brzoskiwni z dodatkiem syropu klonowego czy nawet bitej śmietany. Takimi potrawami z pewnością zaskoczymy naszych gości, szczególnie tych najmłodszych – zauważa Wiktor Kowalski z Dan Cake.