Składniki:
• świeży szczaw – 2 pęczki
• bulion warzywny – 1 litr
• marchewka – 1 sztuka
• masło – 50 g
• śmietana 18% - 4 łyżki
• jajka – 4 sztuki
• sól, pieprz
• cukier – szczypta
• Chleb Bawarski Dan Cake – 6 kromek
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie myjemy i delikatnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy kilka minut. Marchew ścieramy na tarce, na małych oczkach. Jajka gotujemy na twardo. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy startą marchew i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy szczaw i gotujemy kolejne 10 minut. Do osobnej miseczki odlewamy 3-4 łyżki wywaru, mieszamy ze śmietaną i delikatnie dodajemy do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kromki Chleba bawarskiego Dan Cake kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Zupę podajemy z grzankami i jajkiem przekrojonym na pół.
Smacznego!
Jakub Węgrzyn
Młodszy Specjalista ds. PR